Uskomaton juttu

Turussa sattui virhekytkentä tiistaina 18.11. Hälytyssireenit alkoivat huutaa yleistä hälytysmerkkiä, tai ääni oli kuulemma vain sitä muistuttava. Ei siitä sen enempää, sattuuhan sitä.

Mutta siinä vaiheessa, kun olin saanut suljettua ikkunat ja räppänät, sekä radion auki, ryhdyin kurkkimaan ulos kadulle ja taivaalle josko olisi jotain selventävää näkynyt. Ei näkynyt mitään hälytyksen syytä selventävää, vaan aivan normaali katukuva; vanhemmat veivät lapsiaan päiväkotiin, käytiin kaupassa ja kuljettiin kadulla aivan kuin ympärillä ei olisi ollut mitään poikkeavaa ääntä. Hetken jo epäilin omia korviani.

Turha meille on luoda ja ylläpitää väestönsuojeluohjelmaa, kun alkeellisinkaan perusasia ei mene tämän enempää perille. Tuudittaudutaan uskoon, ettei meille mitään satu. Ei tarvitsekaan sattua mitään suurta, kuten ydinsotaa, taikka naapurin voimalan pamahtamista taivaan tuuliin.

Meillä on Turussa rautatie ja ratapiha melko keskellä kaupunki, joten aina on mahdollista, että jostakin myrkkyvaunusta akseli katkeaa ja vaunu kaatuu ratapihalle, vallitsee luoteistuuli, ja siinä se on myrkkykaasupilvi keskikaupungilla ennenpitkää. Kyllä tällainen hälytys olisi syytä ottaa tosissaan, mutta olipahan hyvä harjoitus ja viranomaiset näkivät miten tämä kovakalloinen kansa toimii.

Sodanaikaiset hälytykset
muistava Vaari