Nollakorotuksilla
eroon työttömyydestä

Antti Marttinen väittää kirjoituksessaan (TS 12.11.) että ankara tuloverotus on pääsyynä joukkotyöttömyyteen. Tämä on vain osasyy, joka vähentää lähinnä työttömien työllistymishalukkuutta matalapalkka-aloilla. Työnantajien maksamat palkkojen sivukulut, sotu- yms. menot ovat mielestäni paljon keskeisempi syy työttömyyteen houkutellessaan koneiden ja automaation käyttöön tuotannossa. Eihän koneiden työstä tarvitse maksaa veroja.

Korkeakaan verotus ei sinänsä vie työhaluja, vaan ajallemme tyypillinen itsekkyys, haluttomuus antaa jotain omastaan. Mitä sillä on väliä paljonko maksaa palkasta veroa jos käteen jäävällä summalla tulee hyvin toimeen.

Kannatan maltillista tuporatkaisua, parasta olisi nollakorotus: Jo yhden prosentin palkankorotusvarasta luopumalla syntyy 25000 kokopäiväistä normaalipalkkaista työpaikkaa, jos samalla sovitaan, että näin säästyvät varat myös käytetään työllistämiseen. Näin voitaisiin parin prosentin palkankorotuksista luopumalla poistaa työttömyys 7-8 vuodessa. Samalla valtion budjettivaje supistuisi nopeasti.

Palkansaajien taakka kevenisi jos työllisyystalkoisiin otettaisiin mukaan myös pääomatuloilla rikastuneet, joiden verotusta voisi kiristää huomattavasti. Jopa monet raharikkaat ovat suopeita tälle ajatukselle. Mm. George Soroksen mielestä on väärin, että jättiomaisuudet kertyvät minun kaltaisilleni suursijoittajille kun suuri osa maailman väestöstä samalla kurjistuu.

Ari Kallio