Jatkuva talouskasvu vai vihreä planeetta

En halua vihreän planeettamme tuhoutuvan. Pieni valinta arkipäivän elämässä joko aiheuttaa lisää kaatopaikkoja ja muita ympäristöongelmia, tai säästää luontoa. Maapallon säilyminen on siis kiinni yksilön valinnoista ja valinnat riippuvat asenteesta. Ratkaisut voivat tuntua pieniltä, mutta ravistavat jatkuvan teollisen ja materialistisen kasvun illuusiota.

Voin muuttaa osto- ja kulutustottumuksia, mutta se vaatii totuttelua uuteen näkemykseen. Voin olla ahne ja laiska, mutta voin myös säästää luontoa kierrättämällä tavaroita, säästämällä energiaa, hylkiä jatkuvaa tuotekehittelyä, mikäli se aiheuttaa uusia eläinkokeita.

Ei tarvitse sokeasti uskoa mainoksia ja sanaan kehitys, mikä usein on vain tehtaiden välistä kilpailua kuluttajien markoista. Voin myös suosia kestäviä isältä pojalle -tuotteita helposti rikkoontuvien sijasta.

Kun tavoitteena on hyvinvoiva planeetta, tarvitaan tietoa ja yksilön asennemuutosta. Tärkeämpää kuin rahan ja tavaran hankkimispakko ovat pehmeät arvot ja humaanimpi ajattelutapa. Henkinen tyhjiö ei täyty materian hankinnalla, päinvastoin: nälkä vain kasvaa syödessä.

Kun humaanit arvot, kuten hyvät ihmissuhteet, harrastukset, mahdollinen vapaaehtoistyö, valtaavat alaa ihmisen elämässä ympäristöä tuhoavan käytöksen sijasta, alkaa ympäristöstä välittäminen olla arkielämää.

Sarka ympäristön suojelemiseksi on laaja. On aika avata silmät: yksilö on todellakin se, joka pystyy määräämään planeettamme tulevaisuudesta.

L. Valjakka
Vantaa