Autoilija - tunnistatko itsesi

Ajan päivittäin työhön Merimaskusta Turkuun Naantalin pikatietä pitkin ja illalla taas takaisin. Tiellä näkee monenlaista suhtautumista autoiluun.

Tunnistatko itsesi?

Sinä, jolle 80 km/h ajonopeus ei riitä Luonnonmaalla. Oletko laskenut, että noudattamalla muun liikenteen nopeutta sinun pitää varata vain puoli minuuttia lisää aikaa työmatkaasi varten. Samalla hirvistä ja ohituksista aiheutuva vaara selvästi pienenee.

Sinä, joka ajat kilometrikaupalla aivan edelläajavan perässä. Oletko huomannut, että olet perillä vain puoli sekuntia ennen kuin siinä tapauksessa, että noudattaisit turvaväliä. Turvaväli on helppo arvioida. Et ehkä ole huomannut, että tiehen on useampaan kohtaan maalattu natsoja, joiden avulla voit arvioida turvavälin.

Turvaväliä noudattamalla kärsit vähemmän stressistä työpäivän aluksi.

Sinä, joka ohittelet jonossa ajavia autoja Naantalin ja Turun välillä. Oletko huomannut, että olet silti usein samoissa liikennevaloissa ohittamiesi autojen kanssa Puistokadulla?

Sinä, joka ajat päin keltaisia tai usein jopa punaisia valoja päin esimerkiksi Rauhankadun risteyksessä. Oletko huomannut, että valoihin odottamaan jäänyt on heti sinun takanasi taas Puutarhankadun valoissa? Et hyötynyt rikkomuksestasi mitään.

Sinä, joka vaihtelet kaikkien kolmen kaistan välillä sen mukaan missä liikenne näyttää sujuvan parhaiten. Oletko huomannut. että usein samalla kaistalla pysynyt on jopa edelläsi Martinsillan jälkeen.

On parempi varata pari minuuttia enemmän aikaa työmatkaan kuin yrittää kyseisillä tempuilla sitä lyhentää. Näin voit aloittaa työpäivän leppoisasti muita tiellä liikkujia vaarantamatta.

Järkiautoilija