Pääkirjoitus 7.11.1997:
Jännitys lisääntyy Irakissa

Persianlahden sodasta on jo kulunut seitsemän vuotta, mutta sen jälkiseuraukset ovat yhä arkipäivää sodan hävinneessä Irakissa. Onnetonta on, että Irakin ja sen asukkaiden paluuta normaaliin elämään on kaikkein tehokkaimmin jarruttanut maan itsevaltias johtaja Saddam Hussein.

Epäonnistuneen Kuwaitin miehityksen jälkeen Irak asetettiin YK:n päätöksellä tiukkaan taloussaartoon ja sen joukkotuhoaseet määrättiin hävitettäväksi sekä asevoimat tarkkaan kansainväliseen valvontaan.

Aina yllätyksellinen Saddam on kuitenkin pyrkinyt kaikin tavoin hankaloittamaan YK:n tarkastajien toimintaa, vaikka sen suorana seurauksena onkin pakotteiden voimassa olon pitkittyminen ja irakilaisten elinolojen pysyminen niukkana vuodesta toiseen.

Saddamin toimet ovat jälleen kerran kärjistäneet Yhdysvaltain ja Irakin suhteita, kun amerikkalaisilta tarkastajilta on vastoin kaikkia kansainvälisiä päätöksiä estetty pääsy tarkastuskohteisiin.

Kädenvääntö on mennyt niin pitkälle, että Yhdysvallat on uhannut Irakia myös sotilaallisin toimin. Siihen sillä on hyvät mahdollisuudet, sillä amerikkalaisia joukkoja on Persianlahden alueella vieläkin runsaasti. Lentokenttävarauksiakin on tiedusteltu muun muassa Turkilta siltä varalta, että kriisi johtaa sotilaallisiin rankaisutoimiin.

Saddam puolestaan on uhannut ampua alas amerikkalaisten vakoilukoneet, jos ne ilmestyvät Irakin ilmatilaan säännöllisille tarkastuslennoilleen. Persianlahden ruutitynnyri ei tarvitse suurtakaan kipinää, kun se jo räjähtää.

Vaikka viime päivinä onkin näkynyt merkkejä yhteisymmärrykseen pääsystä, voi tilanne Irakissa muuttua hetkessä. Kysymys on myös siitä, kuinka kauan Yhdysvallat sietää arvovaltaansa koettelevaa pallottelua, jota Saddam kansainvälisen huomion saamiseksi ilmeisen mielellään harrastaa.

YK:n tarkastajat ovat vuosien varrella paljastaneet Irakissa useita äärimmäisen vaarallisia salahankkeita. On paljastunut todisteita, että Saddam on joukkotuhoaseiden hävittämispäätöksistä huolimatta kehittänyt uusia myrkkykaasuja, biologisia ja kemiallisia aseita armeijan salaisissa laboratorioissa, jotka ovat olleet tarkastajien tavoittamattomissa.

Saddam ja hänen päähänpistonsa ovat vaarallisia kaikesta valvonnasta huolimatta. Oli vain vuoden parin kehittelytyön päässä, ettei Irakin oma atomipommi valmistunut kuluvan vuosikymmenen alussa. Kuwaitin selkkaus onneksi johti hankkeen paljastumiseen ja laajaan hävitysoperaatioon.

On valitettavan totta, etteivät YK:n tarkastajatkaan pysty antamaan takeita Irakin aseistariisunnan onnistumisesta. Irakissa saattaa olla muhimassa suuriakin hankkeita biologisten ja kemiallisten aseiden tuottamiseksi. Tämä vaara on todellinen niin kauan kuin vallanhimoinen Saddam elättelee kuvitelmaa itsestään suuren arabi-imperiumin johtajana ja vapauttajana.