Kesämökkiläisiä rahastaan sähköllä

Sähkön hintakilpailu on ainakin teoriassa jo täyttä totta ainakin suurkuluttajien kohdalla. Periaatteessa pienkuluttajankin pitäisi päästä tästä osalliseksi, mutta käytäntö onkin jo toinen juttu.

Varsinkin täällä Lounais-Suomessa vähän sähköä ostavat kesämökkiläiset ovat sähköyhtiön rahastuksen kohteena. Lounais-Suomen Sähkö Oy lähetti äskettäin vähän sekavan tiedotteen tulossa olevista hintamuutoksista.

Siinä mainitaan mm. reilusti, että energian hinta tulee nousemaan 1,1 p/kWh. Mutta tiedotteessa unohdetaan kokonaan mainita, että perus- eli kuukausimaksu nousee roimasti.

Allepainetulla on kesäpaikka Taivassalossa. Pääsulake 3 x 25 A, missä kk-maksu on tähän asti ollut 56 mk/kk. Nyt se tulee nousemaan 73,20 markkaan eli korotus on reilut 30 prosenttia. Uusien korotuksien myötä yksi kWh tulee maksamaan reilusti yli markan.

Vertailun vuoksi voi mainita, että esimerkiksi Turku Energian hintapolitiikka on paljon kuluttakaystävällisempää. Pieni laskutoimitus kertoo, että joudun ostamaan LSS-yhtiöltä 83 prosenttia (ennen uusia korotuksia) kalliimpaa sähköä kuin mitä maksan Turku Energialle.

Tosin on totuuden nimissä myönnettävä, että nämä kaksi sähköyhtiötä eivät täysin ole hintavertailukelpoisia. LSS joutuu ainakin pitämään ja huoltamaan pitkiä linjaverkkoja jne.

Edustan yhtä kesämökkiläiskuluttajaa tuhansien muiden joukossa, joilta ei kovin lämpimiä ajatuksia LSS-yhtiön päättäjille heru.

Aarre Kupila

Turku