Aikuiskoulutus ei ole turhaa

Olen järkyttyneenä ja pettyneenä seurannut keskustelua aikuiskoulutuksesta, sen tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta. Kysymys on työvoimapoliittisesta aikuiskoulutuksesta, josta minulla on monen kymmenen viikkotunnin kokemus enkä voinut uskoa silmiäni kun luin ensimmäisen jutun Turun Sanomista muutama viikko sitten, missä palkittiin hyvät koulutuskeskukset ja latistettiin sekä mollattiin niin sanotut huonot. Kuka voi osoittaa sormella ja määritellä mikä on heikko koulutuskeskus.

Työvoimapoliittinen aikuiskoulutus on meille aikuisille (yli 40-vuotiaat), jotka olemme olleet kauan työttömänä, ainut mahdollisuus saada etäisyyttä pitkään työttömyyteen. Lisäksi voimme ainakin ajatella ettemme olekaan hyödyttömiä raakkeja, joita yhteiskunta joutuu avustamaan erilaisilla tuilla, vaan olemme ihmisiä toisten joukossa.

Meillä on paljon annettavaa tälle yhteiskunnalle, jos se vain kelpaisi jollekin. Tässä aikuiskoulutus tulee avuksi antamalla ja tukemalla, että uskallamme vielä yrittää. Monelle on korkea kynnys lähteä koulutukseen ja kun sinne on tullut huomaa, että se voi olla hauskaa, kunnes...Tulee muutamia tutkijoita, jotka ovat päteviä, paljon kouluja käyneitä ja viisaita tekemään tutkielmaa asiasta, josta välttämättä heillä ei ole todellista kuvaa.

Tutkimusten tilaajien tulisi toimia realistisesti ja maalaisjärkeä käyttäen lukea tilaamiaan tutkimuksia ennenkuin julkistaa niistä saadut ajatukset suurelle yleisölle. Ei kai ole tarkoitus aiheuttaa koulutuksessa oleville pahaa mieltä?

On raukkamaista lannistaa kouluttajia ja opettajia julkisella mollauksella. Heillekin pitäisi antaa työrauha tehdä sitä mitä he osaavat ja haluavat tehdä. Olin erittäin iloinen mielipiteet-osastolla 13.10. olleen kirjoituksen johdosta. Siinä arvostettiin aikuiskoulutuksessa olevia aikuisia opiskelijoita ja heidän kouluttajiaan. Kiitos rohkealle opettajalle.

Kolme vuotta hyvää
koulutusta saanut opiskelija