Kahden kännykän
loukku

Ajauduttuani yllättäen kahden kännykän loukkuun jouduin miettimään kumpi oli ensin, muna vai kana.

Onko kännykkä meitä varten vai olemmeko me kännykkää varten? Seuratessani katukuvaa ja kanssaihmisiä, tuntuu siltä kuin kännykkä olisi jo ihmisen jatke. Monelle se on korvaamaton työväline, hyvin usealle myös turvallisuusväline. Apuhan on yhtä lähellä kuin lähin puhelin ja puhelimen avulla on pelastunut monta ihmishenkeä.

Joskus tuntuu siltä, että kännykällä mitataan jopa ihmisarvoa. Jos et omista kännykkää, et ole oikeastaan kokonainen ihminenkään. Sama pätee tietokoneeseen; jos et osaa käyttää tietokonetta, et ole tässä ajassa minkään arvoinen. Silti, elämä voi olla rikasta ilman kännykkää ja ilman tietokonetta. Elämän arvoja ja tärkeitä asioita voi mitata niin monella mittarilla. Ja jokaisesta ihmisestä löytyy vahvuuksia omasta itsestään usealla, hyvinkin erilaisella elämänalueella.

Monen ihmisen koulunkäynti on ollut takkuista lukihäiriön vuoksi. Hänet on leimattu tyhmäksi ja heikkolahjaiseksi, ei ole edes tiedetty ja ymmärretty mistä on kyse. Syynä on vain sellainen pieni seikka, että kaikki kirjaimet eivät ole kohdallaan.

Tosin asia saattaa virheen vuoksi saada kokonaan eri merkityksen. Jos kirjoittaessaan toiselle viestin: Käyn kaupassa jättääkin n-kirjaimen pois, tulee kaupassa käytyä kaksi kertaa.

Ammatinvalintaa ja elämänuraa tällainen seikka saattaa rajoittaa. Itsetunto joutuu kovalle koetukselle, varsinkin jos lisäksi sattuu olemaan vasenkätinen eikä näin sovi ollenkaan asetettuihin normeihin. Selvitäkseen oikeakätisten sekä täydellisesti lukevien ja kirjoittavien maailmassa tarvitaan luovia ongelmanratkaisuja.

Onneksi nykyisin näille ilmiöille osataan jo antaa oikea nimi ja koulutaivaltaan aloittavia lapsia pystytään auttamaan leimaamisen ja nujertamisen sijasta.

Nyt on ainoa oikea tapa oppia tietokoneen ja Internetin avulla. Jos käytössäsi ei ole tietokonetta, et ole mitään etkä minkään arvoinen. Kuitenkin tietokone kalliine ohjelmineen on niin iso hankinta, että kaikilla ei ole siihen varaa.

Onko käymässä samalla tavalla kuin aikanaan lukihäiriöiselle tai muuten oppimisvaikeuksista kärsivälle; tietokoneeton ja uutta tekniikkaa hallitsematon leimataan laiskaksi ja tyhmäksi. On surullista, jos eriarvoisuus ja suvaitsemattomuus yhteiskunnassamme lisääntyy myös tämän ilmiön myötä.

Omat tietokonetaitoni ovat puutteelliset, mutta kännykän käytön hallitsen. Mutta miten pääsee kahden kännykän loukkuun? Tietenkin vaihtamalla vanha kännykkä uuteen ja samanaikaisesti vastaamalla kilpailuun, jossa voittona on täsmälleen samanlainen kännykkä kuin se, jonka juuri olet hankkinut.

Eevi Raunio on turkulainen maalarimestari.