Oikeutta voimankäyttöön laajennettava

Väkivalta- ja huumerikokset ovat lisääntyneet rajusti viime vuosina. Tavallisen kansalaisen on päivä päivältä turvattomampaa liikkua kaupunkien kaduilla ja jopa asuntoihinkin tunkeudutaan entistä röyhkeämmin.

Pelkästään poliiseja lisäämällä ja heidän oikeuksiaan parantamalla ei minusta kuitenkaan päästä kansalaisen perusoikeuksien kannalta kestävään ratkaisuun.

Poliisikeskeinen valtio ei ainakaan ole minun ihannevaltioni, vaikka hyväksynkin täysin poliisin tehtävät ja toimenkuvan. Poliisikeskeisyys lisää väistämättä myös holhousta tavallista kansalaista kohtaan. Se on hinta minkä joudumme maksamaan, jos haluamme turvallisuutemme perustuvan vain poliisiin.

Nykyinen tilanne on kuitenkin todella surkea. Poliiseja ei ole tarpeeksi. Vankilat pidetään vaikka väkisin lähes tyhjinä. Yksityinen turva-alan sektori hakee vasta uomiaan ja tavallisen kansalaisen oikeus ja keinot puolustautua rikollisuutta vastaan ovat olemattomat. Tästä tilanteesta ei hyödy ketään muu kuin rikollinen eli jotain pitäisi tehdä.

Jos minulla olisi valta, niin toimisin seuraavasti:

1. Täyttäisin kaikki avoinna olevat poliisin virat.

2. Kohottaisin edelleen yksityisen vartioinnin koulutuksen tasoa ja arvostusta sekä samalla siirtäisin vähemmän tärkeitä tehtäviä poliisilta vartijoiden hoidettavaksi. Tämä edellyttäisi myös vartijoiden oikeuksien lisäämistä.

3. Parantaisin yksityisen kansalaisen oikeusturvaa ja oikeuksia toimia rikoksen estämiseksi. Käräjillä asiat kun kääntyvät lähes poikkeuksetta päälaelleen kuten uutinen Raiskauksen estänyt mies syytteeseen pahoinpitelystä kertoo. Tapaus antaa selvän viestin kansalaisille: vain poliisi saa estää rikoksen ja käyttää myös voimatoimia tavoitteen saavuttamiseksi. Jos tämä on valtaapitävien viesti kansalaisille, niin olemme todella kaukana demokraattisesta oikeusvaltiosta.

J.M. Turku