Jalankulkija pyöräilijän jaloissa

Mielestäni se, etteivät pyöräilijät sen enempää kuin jalankulkijatkaan juuri tunne liikennesääntöjä (eivätkä usein noudata niitäkään mitä tuntevat) on tällä hetkellä suurempi ongelmien aiheuttaja kuin puutteelliset liikennejärjestelyt.

Eräs vähän tunnettu, mutta jalankulkijan kannalta tärkeä tosiasia on se, että suojatie, joka ylittää kadun jalkakäytävältä toiselle on suojatie myös jatkuessaan yli pyörätien, joka kulkee ajoradan ja jalkakäytävän välissä. Kysyin tästä äskettäin poliisin liikenneasiantuntijalta, joka varmisti sen, että suojatie on jalankulkijan suojatie pyörätienkin ylittäessään ja että polkupyörä on ajoneuvo, jonka on annettava esteetön kulku suojatietä käyttävälle jalankulkijalle.

Omat jalankulkijakokemukseni ovat päivittäiseltä työmatkalta, kun ylitän TYKS:in puolelta tullen Kiinamyllynkadun suojatietä pitkin Vähä-Hämeenkadun kohdalla. Olen siinä pari kertaa ollut jäädä kovaa vauhtia tulevan pyöräilijän jalkoihin, kun tullessani ajoradan puolelta suojatietä kulkien pyrin pyörätien ylitse jalkakäytävälle. Joskus voi tulla vakavakin turma lapsen tai huonosti liikkuvan henkilön kulkiessa suojatietä käyttäen pyörätien yli.

Pyörällä pääsee -yhdistyksen väki on oikeassa puhuessaan (TS 15.10.) kevyen liikenteen liikennejärjestelyiden puutteellisuudesta: siitähän tässäkin varsinaisesti on kysymys. Turussa ei pyörätien ylittävää suojatietä ole tietääkseni merkitty pyörätien pintaan missään kohdassa (Helsingin Esplanadilla on tällainen pyörätiehen merkitty suojatie). Kuka tekee päätökset suojatiemerkintöjen maalaamisesta ajorataan?

Jos rahan ja ajan puute estää suojateiden merkitsemisen pyöräteille, niin voisihan valistusta yrittää levittää etsimällä muutama esimerkkipaikka, joihin suojatiemerkinnät laitetaan. Ehkä Turun seudun liikenne 2020 -hanke ottaa tämänkin yksityiskohdan liikennejärjestelysuunnitelmissaan huomioon. Ja Pyörällä pääsevät: lähtemällä ajamaan tällaista asiaa yhdistys varmasti kehittäisi jalankulkijoiden suhtautumista pyöräilijöihin positiivisempaan suuntaan. Onkohan muuten Turussa mitään vastaavaa jalankulkijoiden yhdistystä?

Vielä yksi paikka, jossa välttämättä tarvitaan suojatiemerkintöjä pyörätien pintaan: monella bussipysäkillä laskeudutaan bussista suoraan pyörätielle ja samaa kautta mennään bussiin. Ja pyöräilijä ajaa usein joukkoon kelloaan soittaen. Keväällä tuli liikennesääntöuudistus, jossa mm. todettiin, että pyöräilijän on varottava bussipysäkillä meneviä ja tulevia bussimatkustajia.

Jalankulkija