Miksi en saa auttaa
vanhusten hoidossa?

Luin mielenkiinnolla mielipiteet-osaston kirjoitukset, jotka koskivat vanhuksen asemaa laitoshoidossa (TS 12.10.). Ongelmat yksinäisen vanhuspotilaan, olkoon hän sitten vuodeosastolla, kotihoidossa, tai vanhainkodissa, olisivat talonpoikaista järkeä ja hyvää tahtoa hyväksi käyttäen pitkälti minimoitu, mutta tässä astuu kuvaan byrokratia ja ns. ammattikateus.

Itse koin edellä mainitut esteet kun kouluttauduin vanhoilla päivilläni kotiavustajaksi. En saanut työtä. Tarjouduin vapaaehtoiseksi, siis ilman palkkaa paikalliseen vanhainkotiin esimerkiksi syöttämään, seurustelemaan, ulkoiluttamaan, yleensä auttamaan. Minulla on vankka tausta vanhuksen hoidosta, koska hoidin vanhaa isääni (90 v) kotona.

Vaan eipä se käynytkään. Suu auki kuuntelin, kun laitoksen johtajatar ilmoitti, ettei se käy, koska kuka takaa, ettenkö pudota jotain vanhusta tai jotain muuta. Johtajatar ilmoitti myös, että laitos ei voi maksaa sosiaaliturvamaksuja ja vakuutuksia. Ja minä kun tarjouduin vapaaehtoiseksi. Matkatkin (10 km) olisi itse kustantanut!

Pidän vanhuksista ja haluaisin auttaa, ja uskon, että hommaan olisi muitakin tulijoita. Meitä on rotevia emäntäihmisiä, jotka eivät pudota, vaan jaksavat nostaa, halata, taputtaa, pyyhkiä, kuivata. Meitä ei kotona enää tarvita eikä Nokia huoli.

Toinen tekijä tässä kielteisyydessä on ammatti-ihmisten kateus ja pelko, että olisimme vaaraksi työpaikoille. Mutta, jos kerran hoitajia on vähän ja kiire stressaa, hyvänen aika, onko se nyt niin kamalaa jos joku ei-perushoitaja vaihtaa vaipan tai korjaa kakan?

Itse kuulun niin sanottuun suureen ikäpolveen, joka noin 20 vuoden päästä täyttää hoitolaitokset ja vanhainkodit, jos niitä vielä silloin on. Ja toivon, että ainakin silloin, jos kotonani saan asua, minua hoitava lähihoitaja osaisi keittää makkarasoppaa ilman keittokirjaa.

Joku tietysti kysyy, että kyllä kai sitä jonkunlaista palkkaakin tarvitaan. Tietysti kunnat voisivat maksaa avustajille pienen korvauksen kuten matkakulut.

Tässä olisi vähän sosiaali-ihmisille sosiaalista ajateltavaa tulevaisuutta silmällä pitäen vai olenko väärässä?

Turhautunut työtön