Heijastuuko suomalaisten
heikko itsetunto autoiluunkin

Komisario Kauko Heikkilä on ehdottanut yleistä 90 km:n liikennenopeusrajoitusta kaikille teille ja autoille, näin kerrottiin Turun Sanomien jutussa 26.9. Vain moottoriteillä saisi ajaa nopeammin.

Liikenneministeriöstä yli-insinööri Olli Hintikka kuitenkin toteaa, että linja tiekohtaisista nopeusrajoituksista on valittu jo 1970-luvulla ja sitä on vaikea muuttaa. Ongelmana ovat ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset.

Suomen teillä ei nopeusrajoituksia juurikaan noudateta.

Kun ajelin 100 km:n nopeusrajoitusalueella jokseenkin tarkkaan sallittua maksiminopeutta, ilmestyi jatkuvasti taakseni autoja. Sopivan tilaisuuden tullen autot pyyhälsivät ohitseni.

Paluumatkalla oli jo pimeää ja paikoitellen satoi vettä miltei kaatamalla. Se ei kuitenkaan tuntunut ohitseni kiitävien autojen menoa haittaavan.

Näyttää olevan niin, että kun pimeällä tiellä alkavat näkyä edellä kulkevan auton takavalot, sen ohi on päästävä. Heijastuuko tässä kenties meidän suomalaisten heikko itsetunto?

Yhdysvalloissa matkoilla ollessani ajelin viikonloppuisin vuokraamallani autolla. Tiellä liikkui autoja, joiden konepellin alla oli runsaasti hevosvoimia. Sellaista pakkomielteenomaista ohikaahausta, mitä Suomessa näkee, en siellä havainnut.

Meillä jopa kaupunkialueilla monet nuoret autonkuljettajat kuvittelevat ilmeisesti olevansa jotain rallikuskeja. Kaasu on pohjassa ja renkaat vonkuvat. Vilkku pannaan päälle usein vasta sitten, kun auton nokka risteyksessä on ylittämässä suojatien. Ajotapa kertookin: Jalankulkijat, nämä kadut ovat meidän käytössämme iltaisin ja öisin!

Olenkin sitä mieltä, että moottoriurheilua koskevat ohjelmat tulee kieltää televisiosta. Ne lietsovat vastuutonta vauhtihurmaa ja lisäävät onnettomuuksien määrää. Tupakkatuotteiden mainonta pitäisi tiettävästi olla Suomessa kiellettyä. Kuitenkin formula- ja rallikilpailuja esittävissä tv-ohjelmissa se on täysin julkista.

Päättäjät - puoluekantaan katsomatta - valvokaahan näitäkin asioita!

Turvallisuutta liikenteeseen