Päivän pistot -kolumni:
Oluessa koko popula

Oluen juonti on kasvamassa kovaa vauhtia. Tänään puolue, huomenna kansa. Turun demarit ovat olleet jälleen edelläkävijöitä.

Ehdotan, että Turun sos.dem. kunnallisjärjestö hylkäisi lopullisesti vanhanaikaiset työväenlaulut ja jatkossa heläyttäisi kokoustensa hengen kohottamiseksi tunnetun juomalaulun Oluessa, aina oluessa, oluessa koko popula...

Turun demarit ovat viime vuosikymmeninä muutamaa poikkeusvuotta lukuunottamatta vastanneet Ruisrockin myyntitoiminnasta. Se on ollut hyvä keino hankkia vaalirahoitusta, kun myynti on hoidettu järjestöväen talkootyönä. Tavallinen rivijäsenkin on näin voinut tehdä puolueen hyväksi jotain konkreettista, kuunnella samalla rockmeteliä ja - siemailla siinä sivussa muutaman oluenkin.

Kymmenien tuhansien janoisten rokkarien ansiosta Ruisrockin liiketoiminta ei ole ollut ihan pientä. Nyt tehdyn selvityksen mukaan vuosien 1991-1996 kokonaismyynti oli noin 10 miljoonaa markkaa.

Myyntisopimuksen mukaan Turun sos.dem. kunnallisjärjestön olisi pitänyt maksaa tästä summasta 18-20 prosenttia Turun musiikkijuhlasäätiölle. Viime keväänä kuitenkin paljastui, että tilityksissä on ollut klappia.

Jälkeenpäin tehdyn selvityksen mukaan myynnistä on pimitetty, harjoitettu ns. ohimyyntiä 1,9 miljoonan markan edestä. Talkooväen omiin suihin menneet oluet selittävät summasta pienen siivun, mutta niin juoppoa porukkaa demaritkaan tuskin ovat, että olisivat jaksaneet juoda 100000-200000 mk enempää.

Ovatko talkoolaiset varkaita, siis pistelleet satosia ja tuhatlappusia omiin taskuihinsa? Ei tunnu uskottavalta. Satojen talkoolaisten porukassa voi olla joku pikku näpistelijäkin, mutta tuskin tämäkään hävikki kohoaa kovin korkeaksi.

Ainoa järkeenkäypä selitys siis on, että joku pieni klikki kunnallisjärjestön sisäpiiristä on vastuussa rikoksesta. Kunnallisjärjestön kylkeen taloudellista kähmintää varten perustettu Turun työväenyhdistystoiminnan tuki r.y, ns. Muki ja Tuki -porukka on emojärjestön johdon ohella avainasemassa. Kenen vaaleja on rahoitettu pimeästi?

Turun sos.dem. kunnallisjärjestön johto ei kuitenkaan näytä tajuavan, miten vakavasta asiasta on kysymys paitsi juridisesti, myös taloudellisesti, moraalisesti ja poliittisesti.

Järjestön entinen, pitkäaikainen puheenjohtaja Ilkka Orkomaa on syyttänyt koko sotkusta pelkästään pahantahtoisia toimittajia, mediaa. Itse asiassa hän antoi ymmärtää, että kun viime vuoden Ruisrock-myynnistä tilitettiin Turun musiikkijuhlasäätiölle sentään noin 450000 mk, siinäkin on oikeastaan jo melkein liikaa!

Orkomaan aate on niin vahva ja vino, etteivät siinä sopimukset ja laki, moraalista puhumattakaan, paljon paina.

Mutta eipä näytä kunnallisjärjestön nykyinenkään puheenjohtaja Jorma Hellsten ymmärtävän mitä kello on lyönyt. Vaikka rikospoliisi ja verottaja ovat jo niskassa, Hellsten istuu yhä tyynesti tuolillaan.

Jos Hellsten olisi toiminut korrektisti, hän olisi jo keväällä ilmoittanut sekä omalle järjestöväelle että ulkopuolisille: Viitaten Ruisrock-myynnin yhteydessä ilmenneisiin epäselvyyksiin eroan puheenjohtajan tehtävästä. Mutta mikäli katsotaan tarpeelliseksi, olen omalta osaltani valmis auttamaan tämän ikävän asian selvittämisessä juuriaan myöten.

Vaikka Hellsten itse olisi täysin syytön, edes puheenjohtajan on otettava poliittinen vastuu.

Kunnallisjärjestön edustajisto kokoontuu huomenna sunnuntaina kuulemaan erityistilintarkastuksen selvityksiä. En tiedä, mitä niistä selviää, mutta sotkun selvittämistä riittää varmasti senkin jälkeen.

Turun Päivälehti vihjaili jo, että järjestöä uhkaa selvitystila, mitä en kylläkään ymmärtänyt. Ei muutama satatuhatta markkaa suurta järjestöä sentään vielä kaada.

Jotkut ovat myös valittaneet, ettei velkaisen järjestön johtoon saada uusia vetäjiä. Jos näin hullusti olisi, silloin ei tietenkään tarvita koko järjestöä - eikä sosiaalidemokraattista aatettakaan.

Lopuksi pieni ilmoitusasia. Jos Jorma Hellsten ei sunnuntain edustajistossa ilmoita eroavansa järjestön johdosta, tulen itse vetäytymään välittömästi edustajiston jäsenyydestä ja yllytän muitakin eroon.

Sdp:sta en sen sijaan eroa - ellei eroteta. Itse tuoppini jäljet mä tunnen. Kippis!

Kirjoittaja on Turun Sanomien päätoimittaja Aimo Massinen.