Moskeijahanketta
mietittävä tarkoin

Kiitos teille, Taisto Valta, kirjoituksestanne 24.9. tämän lehden palstalla otsikolla Turkuunko moskeija. Asiallinen keskustelu ja tietojen hankkiminen näin suuresta hankkeesta on välttämätön, olisi ollut jo ennen rakennuksen suunnittelua. Esittämänne kysymykset ovat kaikki sellaisia, joihin tarvitsemme rehelliset vastaukset. Hyvä olisi myös tietää, mistä tällainen hanke on lähtöisin.

Epäilette, että käsityksenne islaminuskosta olisi yksipuolinen ja virheellinen, ainakin se on samanlainen, millaiseksi tietokirja sen kuvaa, siellä vain sanan kutsumus paikalla on sana velvollisuus.

Koska kysymyksessä on kansainvälinen koulutus- ja toimintakeskus sekä moskeija, ei kai voi olla yhdentekevää, millaista toimintaa tarkoitetaan. Turku asemapaikkana velvoittaa meidät ottamaan huomioon myös naapurimaamme. Suomi on EU-maa ja siinä valossakin asiaa on tarkasteltava. Rahoittajamaa on Saudi-Arabia, islamilaisten arabimaiden ydinvaltio. Kuinka paljon Turussa ja Suomessa on kyseessä olevan maan kansalaisia?

Mikä sitten erottaa uskonnon politiikasta. Islaminuskoisten iskut ja levottomuudet eri maissa näyttävät kovin huolestuttavalta toiminnalta tämän päivän uutisten valossa. Onko islamin oppi uskonto uskontojen joukossa?

Turun päättäjät ovat suuren ja kauaskantoisen asian edessä. Täytyy toivoa, että löytyy viisautta ja rohkeutta tehdä oikeita ratkaisuja.

Raija Airio