Pääkirjoitus 2.10.1997:
Aika toimii eduskunnassa
Emu-jäsenyyden puolesta

Mitä lähemmäksi tulee ajankohta, jolloin eduskunta äänestää Suomen liittymisestä Euroopan talous- ja rahaliiton Emun kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten joukossa, sen useampi kansanedustaja näyttää omaksuvan myönteisen kannan jäsenyyteen.

Helsingin Sanomien ja Aamulehden lähes samanaikaisesti kansanedustajille tekemien Emu-kyselyjen tulokset osoittavat, että eduskunnassa on jo olemassa miltei valmiina tarvittava yksinkertainen enemmistö myönteisen päätöksen tekemiseen.

Edellisissä vastaavissa kyselyssä tänä vuonna Emu-myönteisyys ei ollut vielä niin näkyvää kuin tällä viikolla.

Ratkaiseva äänestys pidetään todennäköisesti helmi-maaliskuussa.

Helsingin Sanomien kyselyssä Emun kannattajia oli 191 tavoitetusta kansanedustajasta 94, Aamulehden tavoittamista 175 edustajasta 80. Ero johtuu paitsi tavoitettujen määrästä myös siitä, että lehdet eivät tavoittaneet kyselyssään juuri samoja kansanedustajia.

Vastustajia oli HS:n kyselyssä 48 edustajaa, AL:n kyselyssä 47.

Vaikka kannattajien muodollinen ehdoton enemmistö yhä puuttuukin kummassakin kyselyssä, on enemmistö käytännössä selvä. Jo vastaamasta kieltäytyneiden joukosta löytyy useita varmoja kannattajia, muun muassa pääministeri Paavo Lipponen ja ulkoministeri Tarja Halonen, samoin opetusministeri Olli Heinonen ja kansanedustaja Ilkka Kanerva. Lisäksi tavoittamatta jäi useita sellaisia edustajia, joiden tiedetään kannattavan Emuun liittymistä ensimmäisten joukossa.

Pääministeri Lipponen voikin suhtautua tulevaisuuteen jokseenkin levollisin mielin. Hänen hallituksensa puolueiden riveistä löytyy vain pari kolme edustajaa, jotka tähän mennessä ovat päättäneet vastustaa Suomen Emu-jäsenyyttä, kaikki vasemmistoliitosta. Kolmisenkymmentä hallituspuolueiden kansanedustajista luokittelee itsensä toistaiseksi päättämättömien ryhmään.

On tuskin todennäköistä, että he kaikki asettuisivat pääministeriä ja hallituksen selvää enemmistöä vastaan.

Kiintoisa piirre kyselytuloksissa on, että kepun viikonvaihteen puoluekokouksen yksimielinen Emu-kanta ei saanut kaikkia puolueen kansanedustajia vakuuttuneeksi kielteisen ratkaisun itsestään selvyydestä. Muutaman keskustan edustajan kanta on yhä auki. Tosin keskustan eduskuntaryhmästä löytyy tällä erää vain yksi ainoa Emun kannattaja.

Toinen ääni Emulle oppositiosta tulee nuorsuomalaisten ryhmästä.

Varsinaissuomalaiset kansanedustajat ovat empiväistä joukkoa. Peräti seitsemän edustajaa ei ole vielä kyennyt tekemään päätöstään. Neljä on päättänyt kannattaa Emua ja saman verran löytyy myös vastustajia.

Suurinta epävarmuutta löytyy vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmistä. Tämä selittyy sillä, että kummassakin puolueessa jäsenäänestys on vielä pitämättä. Vasemmistoliitossa äänestetään joulukuussa ja vihreissä vasta hallituksen selonteon jälkeen ensi vuoden puolella. Puolueiden päätökset tehdään jäsenäänestysten jälkeen. Kuinka sitovina, siitä riippuu todennäköisesti sekä vasemmistoliiton että vihreiden hallitustien jatkuminen.