Ei oikeutta saa,
ken itse sit' ei hanki

Aikoihin on eletty. Arsenal ja entinen pankinjohtaja muuttavat edes lupaa kysymättä maan korkeimman tuomioistuimen tekemää ratkaisua. Kansalainen koettaa haudata päivän uutisoinnista johtuvaa mielipahaa, mutta eihän se onnistu.

Oikeusvaltiossa on iät ja ajat hyväksi havaittu ja kansalaisten oikeusturvaa vahvistavana käytetty tuota kolminapaista vallanjakoa: lainsäädäntövalta, toimeenpanovalta ja tuomiovalta. Ja tuon tuomiovallan loukkaamattomuus on arvo ylitse muiden, kun tavoitteena on kansalaisten tasa-arvo ja oikeudenmukainen kohtelu. Lainsäädäntövallasta ja toimeenpanovallasta ovat ison siivun jo kaapanneet rahavalta ja sitä tukeva media. Ja nyt tuomiovaltakin on saatettu naurunalaiseksi.

Meitä on viime kuukausina järkyttänyt ns. Vuoren tapaus. Onhan sitä aina tehty kansalaisilta salassa oikeusturvaa ja tasa-arvoa polkevia ratkaisuja, mutta viime aikoina on alettu raaputtaa niitä näkyviin. Korkeimman oikeuden arvovalta on pelkkää paperia kun roskapankkikin kävelee sen yli.

Kuinka Arsenal voi muuttaa KKO:n antaman tuomion? Tiedän, että korvausvelvollisuus on eri asia kuin rangaistus. Mutta yhtäkaikki molemmat sisältyvät k.o. tapauksessa korkean oikeusasteen tekemään kokonaisratkaisuun todetun rikoksen seuraamuksena.

Tämä on vähän niinkuin esimakua siitä tiestä, että järjestyksen pitoon ja kansalaisten suojeluun liittyvät tehtävät siirtyvät yhteiskunnalta ostopalveluiksi. Autokatsastus oli jo alkua, poliisi, vankeinhoito, tulli, rajojen vartiointi ja muutkin tehtävät luovutetaan yrityksille, jotka lupaavat niitä halvimmalla hoitaa. Ennen pitkää maassa on tuomaritoimistoja, joilta sitten ostetaan tuomioita, joista herroille helpoimmat.

Tuon näköinen on visio, mutta toivottavasti ainakin tuomiovalta jää yhteiskunnan hoitamaksi, epäpoliittiseksi ja loukkaamattomaksi ryhdistäytyneenä, ilman taloudellisia kytköksiä.

Veikko Oivanen