Alla pohjantähden

Lienee kohtuullista voida esittää eriävä mielipide tällä palstalla (TS 19.9.) ns. pakkosuomen poistamista kouluista ehdottaneelle kirjoittajalle. Tällaisiin olettamuksiin ei luonnollisesti ole mitään aiheta olemassa eikä Suomen kansan nuorukaiset ole minkään pakkougrin ikeessä.

Ruotsin kieli on miehitysvallan jäänteitä ja viime vuosina kovasti lisännyt otettaan täällä rutisuomalaisissa maisemissa. Esimerkistä käyvät vaikka televisio-ohjelmat. Vaikka RKP:n kannatus Suomessa ei kovin montaa prosenttiyksikköä ole rupeaa vasemman kinttaan ohjelmia kohta olemaan puolet ykkösen ja kakkosen tarjonnasta. Onneksi kolmoskanava on säästynyt vielä ainakin toistaiseksi tässä kielivyöryssä eikä mitään pakkosuomea ole tarvinnut harkita.

RKP:n kannustama pakkoruotsi saisi kyllä häipyä koulujemme opetusohjelmasta, sillä tärkeämpää olisi kasvattaa tuleva kulttuurielämämme sivistyneistöpolvi hyvään englanninkielen taitoon. Tottakai ruotsinkieltäkin tarvitaan yhteistyöhön rakkaan vihollisen kanssa, mutta muualla maailmassa se on jokseenkin olematon kieli.

Skorpioni