Kaupunki kauppaa
sydänalueitaan

Turun kaupungilla on tavaton halu suojella toisten omistamia rakennuksia ja pihapiirejä. Ajankohtaisin suojelukohde on ruotsalaisen seurakunnan seurakuntakoti Eerikinkadulla. Omat kauniit ja historiallisesti arvokkaat rakennukset ympäristöineen kaupungin päättäjät sitävastoin huoletta hävittävät uusrakentamisen tieltä - kaavamuutoksi, poikkeusluvin tai sopiviin päätöksiin vedoten.

Aurakadun ja Maariankadun kulmaus on osa tämän vuosisadan alussa rakennettua, Puolalanmäkeä kiertävää seitsemän koulun ryhmää. Turun Lyseo, rakennettu 1910 ja Kauppaopisto, 1908 (1903) toimivat edelleen oppilaitoksian. Entisen Turun Tyttökoulun, 1906, kohtalo on päättäjien käsissä. Melkeinpä kirkkoa muistuttavan koulurakennuksen on suunnitellut Rakennushallituksen yliarkkitehti Jac. Ahrenberg. Sortavalan tyttökoulu oli aivan samanlainen.

Aikoinaan kadun toisella puolella sijainnut hotelli muutettiin yliopistoksi. Nyt olisi syytä muuttaa säilytettävä koulurakennus tasokkaaksi aamiasihotelliksi. Monimuotoinen, tiilikoristeinen rakennus on romanttisen houkutteleva ja sen sijainti erinomainen. Sisätilat: käytävät, luokat, voimistelusali, sekä keittiö- ja muut tilat muuntuvat maallikon mielestä hyvinkin hotellikäyttöön. Laaja alapiha riittänee hotellivieraiden autojen paikoitusalueeksi.

Koulua ympäröivä piha on vähintään yhtä arvokas kuin rakennus. Se on jännittävä, kolmiosainen, kaksitasoinen, valmiiksi rakennettu ja vain hoitoa kaipaava monien mahdollisuuksien piha.

Keväisin pihalla kukkivat ja tuoksuvat komeat sireenipensaat, jotka myös reunustavat ylätasanteelle johtavia leveitä kiviportaita. Kesäisin oman ja naapuritontin mahtavat puut varjostavat liialta paahteelta ja syksyisin sama puusto hehkuu ruskan väreissä. Aurakadun puoleinen sivusta kaipaa tiheää sireeniaitaa siilaamaan melua ja päästöjä. Upea puusto jatkuu naapuritontin ja Sammon rakennuksen taitse Puutarhakadulle saakka.

Ylätason tulisi olla avoin niin kaupunkilaisille kuin turisteille. Kesäisin se palvelisi suojattuna levähdys- ja seurustelupaikkana. Talvisin jäädytettynä se olisi vanhempien ja lasten erinomainen luistinkenttä, johon ei mailoja, kiekkoja tai palloa saisi tuoda.

Rakkaat turkulaiset, käykää katsomassa ja käyttäkää mielikuvitustanne. Mikä keidas Turun sydämeen! Ei vainkaan, vaan seitsemänkerroksinen liike- ja toimistorakennus.

Ps. Arvoisat päättäjät, tervetuloa katsomaan piha-aluetta muualtakin kuin Aurakadun tasolta.

Eila Karanko