Media edustaa
turvallisuutta

1970-luvun Watergate-skandaali Yhdysvalloissa tulee mieleen kun avaa päivän sanomalehden. Julkinen sana on saattanut pitkin kesää sotkuja kansan tietoisuuteen. Kenenkään syyllisyydestä tai syyttömyydestä emme ulkopuolisen asemassa kuitenkaan voi silminnäkijän tai kauppakumppanin tasolta puhua.

Media edustaa kuitenkin kansalaisten kannalta turvallisuutta. Mikäli se ei näin tekisi, se ei tukisi demokratiaa. Yhteinen etu vaatii valtion koneiston toiminnan julkisuutta ja kontrolloitavuutta.

Korkein oikeudellinen instanssi maassamme on paljon vartijana tuen ja suuren luottamuksen arvoinen. Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto. Media on ollut lahjomaton yhden tuomarin syyllisyysasetelman tarkastelussa.

Mieleen tulee väistämättä huokauksen tapainen ajatus: Onkohan se viimeinen tuomio yhtä kova kuin yhden tuomarisihmisen kokema prässi?

Totuus kunkin tekemisistä ja tekemättä jättämisistä on kirjoitettuna jokaisen tunnossa. Jos tuomarilla ei olisi (omaa) tuntoa, antaisi kirjoitetun lain toimia vedenjakajana. Näin sisäiset paineet eli prässi hellittäisi. Kansalaisten mielipiteethän ovat jo tulleet tunnetuiksi.

Risto Räty