Hyvä tutkimus huonosta koulutuksesta

Vaasan yliopisto on tehnyt arvokkaan tutkimuksen Varsinais-Suomen työvoimapoliittisesta yrittäjyyskoulutuksesta. Tulokset osoittavat sen, mitä kaikki yrittäjät ovat jo tienneet paljon aiemmin. Koulutus on tähdännyt kokonaan kouluttajien ja koulutuksen rahoittajien intresseihin. Koulutettavat ovat jääneet totaalisesti huutolaispojan asemaan.

Kyseinen koulutus on lähtöisin työvoimaviranomaisten ja poliitikkojen halusta kaunistella työttömyyslukuja. Siinä on onnistuttu, mutta työttömyyttä, hätää, ahdistuneisuutta ja pelkoja se ei ole poistanut. Lyhyillä kursseilla on pakonomaisesti ja virastomaisesti käyty läpi yleiset ohjeet yrittämisestä. Rahan saamisen toivossa kouluttajat keksivät jatkuvasti uusia termejä, sanontoja ja malleja saadakseen taas seuraavalle kurssille uusia oppilaita ja valtion maksamaan kulunsa.

Todellista yrittäjyyttä ei opita koulunpenkiltä. Yrittäjyys on elämäntapa ja vaatii kaiken ajan ja voimat itse yrittäjältä. Päivät venyvät pitkiksi eikä työtunteja voida laskea kellokortilta. Mikäli tällainen asenne saataisiin iskostettua koulutettaviin muutamassa kuukaudessa, olisi Suomi täynnä virkeitä yrittäjiä. Näin ei kuitenkaan ole ja tekohengitettävät kurssit saavat jatkua.

Usein näille kursseille hakeutuvat nuoret juuri koulunsa ja opiskelunsa päättäneet henkilöt. On sääli, että tällaiselle nuorelle joukolle puhutaan lennokkaasti yrittäjyydestä ja sen autuudesta. Näin kylvetään vain siemen hirmuiselle pettymykselle ja takapakille. Saadusta heppoisesta koulutuksesta ei ole käytännössä juuri mitään hyötyä.

Liian usein unohdetaan verottajan osuus tässä yrittäjyyskoulutuksessa. Kun ensimmäinen toimintavuosi on kestetty, iskee verottaja yleensä raskaalla tavalla. Yleensä kaikki kaatuu henkilökohtaiseksi verotettavaksi tuloksi ja yhtiön kulut saavat jäädä sikseen.

Turussa on tapauksia, joissa verottajan toimin on saatu aikaan karmeita kohtaloita näiden sinisilmäisten yrittäjäalkujen joukossa. On lähes tragikoomista että toisen viranomaisen toimin saadaan aikaan innostunut, mutta kokematon yrittäjäjoukko ja sen jälkeen toisen viranomaisen eli verottajan yksipuolisten päätösten takia täysin lannistettu ja masennettu ex-yrittäjäjoukko. Tätä epäkohtaa on käsitelty sadoissa juhlapuheissa, mutta käytännön toimia ei keneltäkään päättäjältä löydy.

Vaasalaisten tutkimus tuli hyvään aikaan julki. Se pitää viedä nyt poliittisille päättäjille ja ennen kaikkea työvoimaministeri Liisa Jaakonsaarelle ja veroministeri Arja Alholle luettavaksi ja tutkittavaksi. Jos siellä ymmärretään vähänkään tutkimuksen päälle, työvoimapoliittinen yrittäjyyskoulutus lopetetaan ja verottajalle sekä valtion veroasiamiehille määrätään uudet yrittäjyyttä kannustavat ohjeet.

Yrittäjä m-42