Kakolanmäki
kuntoon

Jätevedenpuhdistamon paikasta ollaan otettu kantaa pitkin syksyä. Patterinhaassa sijaitsevaa laitosta ollaan rajuimmissa suunnitelmissa viety jopa Kakolanmäen kallion uumeniin. Asian ympärille on syntynyt leirejä niin puolesta kuin vastaankin.

Mielestäni nykyinen vankilatoiminta sopii Kakolanmäelle hyvin.

Vankila antaa Turkuun työpaikkoja ja meillä on täällä pitkät perinteet pyörittää ko. laitostoimintaa. Lääninvankila on valtion alaisuudessa, joten Turulla ei ole siitä kuluja. Vankilat tuovat yhteensä noin 100 miljoonaa markkaa budjetoitua rahaa Turun talousalueelle.

Ehdotukset Kakolanmäen ottamisesta Turun kaupungin käyttöön joko jätevedenpuhdistamona, museohankkeena tai vaikka hotelli- ja ravintola-alan yrityksille tarjottuina tiloina ei ole nyt ajankohtaista.

Ensinnäkin jätevedenpuhdistamo toisi kaupungin keskustaan ja uudistuneeseen Aurajokimaisemaan tuulen mukana hajuhaittoja, joita kukaan ei sinne varmastikaan halua.

Toiseksi vankilamuseoidea ei ole riittävän vetovoimainen kohde Turussa. Täällä on paljon muutakin kulttuuritarjontaa ja tuleva merikeskushanke täydentää niitä vielä lisää. Kakolanmäen museo ei yksinkertaisesti olisi kannattava.

Kolmanneksi on ollut puheena, että Kakolan alueelle tulisi uusia ravintola- ja hotellipalveluja sekä muuta yritystoimintaa. Kakolan sijainti on kuitenkin syrjäinen. Turussa on tällä hetkellä riittävästi keskusta-alueella monenlaista ravintolapalvelua, joka tyydyttää nykyisen tarpeen.

Ainoa, mikä ehkä voisi onnistua ja mikä olisi taloudellisesti perusteltavissa olisi vankiloiden saneeraaminen asuntokäyttöön. Mutta siinäkin on omat vaikeutensa.

Turun kaupunki on ollut selvästi kiinnostunut Kakolanmäestä. Tämä on aiheuttanut sen, että vankilat eivät ole saaneet avustuksia peruskorjaamiseen, vaan alueen rakennukset ovat kurjassa kunnossa. Tämän saatoin todeta omin silmin vieraillessani vankilassa viikko sitten.

Lääninvankilan puolella ei ole selleissä muun muassa viemäröintiä, jolloin vangit kuljettavat tarpeensa aamuisin ns. kaatoselleihin. Ilmastointia ei myöskään ole näissä aikansa eläneissä tiloissa.

Moni ajattelee varmasti, että eihän vankilassa tulekaan viihtyä. Mutta vankila on myös työpaikka ja juuri vankilan henkilöstön työolosuhteet ovat Turun lääninvankilassa onnettomat. Turkuun on tulossa myös kansainvälisiä vankeja, muun muassa serbejä, joiden myötä henkilöstö joutuu uuden eteen. Silloin olisivat tilat oltava asianmukaisessa kunnossa.

Turun kaupungin päättäjien on nyt otettava Kakolanmäen suunnittelu tosissaan ja tehtävä nopea päätös, mitä sillä tehdään, jotta pysähtynyt pattitilanne saadaan kuntoon myös vankilan korjausten suhteen. Jos sepelintarve on Turussa akuutti, niin voihan sitä louhia Kakolanmäkeä vankitilojenkin käyttöön.

Kirjoittaja on turkulainen yrittäjä.