Leikkausjonot
lyhyemmiksi
rakenneremontilla

Hyvä ystäväni, turkulainen yrittäjä, tunsi sängystä noustessaan vihlaisun nivustaipeen seudulla. Lääkäri vahvisti epäilyt oikeiksi: se on nivustyrä. Samalla lääkäri ilmoitti, että leikkaukseen pääsy pitkittyy pahimmassa tapauksessa jopa vuodella.

Turun uuteen kirurgiseen sairaalaan eli Kirraan on jo pitkä jono, eikä lähetteen kirjoittaminen Tyksiin ole enää luvallista. Lähetekielto johtuu yksikertaisesti siitä, että kaupunki haluaa keskittää tyräleikkaukset ja eräät muut operaatiot Kunnallissairaalantielle Kirraan.

Kirurgisen sairaalan rakentamiskustannukset olivat noin 140 miljoonaa markkaa ja sairaalan vuotuiset käyttökustannukset noussevat noin 40 miljoonaan markkaan. Ellei tiettyjä hoitoja keskitetä uuteen sairaalaan, Turun terveysbudjetin pelätään paisuvan entisestään. Huoli on aiheellinen, sillä terveydenhuollon kustannusten kasvulle ylipäätään ei näytä löytyvän rajoja.

Olen kuullut monen kaupungin talousjohtajan paheksuvan sitä, että joka vuosi terveysbudjetti paisuu viidenneksen. Turun kaupungin terveydenhoito on ainakin 10 vuoden ajan joka vuosi käyttänyt rahaa yli budjetin. Myös Tyks kamppailee talousvaikeuksissa. Viimeksi Tyksin johtokunta anoi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitukselta 33,5 miljoonan markan ylitysoikeutta budjettiinsa, ja rahasta riidellään jatkossakin.

Mielestäni kehityssuunnan kääntäminen edellyttää sitä, että Turku panostaa nykyistä pontevammin perusterveydenhuoltoon. Erikoissairaanhoidossa järkevin etenemistie on lyödä hynttyyt yhteen sairaanhoitopiirin kanssa.

Turun terveyslautakunnan puheenjohtaja Toivo T. Salmi on oikeassa ehdottaessaan järjestelyä, jossa Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Turun kaupunginsairaalan toiminnot yhdistetään. Turun erikoissairaanhoito kuuluisi silloin samaan sairaanhoitopiiriin Tyksin sekä Raision, Salon, Loimaan, Uudenkaupungin ja Turunmaan aluesairaaloiden kanssa.

Yhdistämisen on joissakin piireissä tulkittu lisäävän kaupungin erikoissairaanhoidon kustannuksia. Näin asia ei ole. Leikkausjonojen yhdistäminen ja yhteisen leikkauskapasiteetin täysimittainen käyttö yhteisistä apteekki-, osto- ja pesulapalveluista puhumattakaan on etu verrattuna tilanteeseen, missä kaksi isoa sairaalaa ylläpitävät rinnakkaisia toimintoja.

Vika löytyy myös kuntien kaksoisroolista. Kun palveluja hankitaan omasta sairaalasta, kustannuksista ei aina piitata. Kun potilasta ei saa lähettää yksityiseen tai toisen sairaanhoitopiirin omistamaan sairaalaan, aitoja vertailutietoja ei synny. Jos Turku kuuluisi sairaanhoitopiiriin, ystävälleni olisi voitu kirjoittaa lähete esimerkiksi Raisioon aluesairaalaan, jossa hänet olisi kenties jo leikattu.

Terveydenhuoltoon tarvitaan parempia taloudellisia ohjausjärjestelmiä, muuten me joudumme jatkossakin maksamaan tätä päällekkäisten toimintojen aiheuttamaa miljoonien markkojen tyhmyysveroa. Terveydenhuollon rahoitus saadaan raiteilleen vain rakenteita selkeyttämällä.

Kirjoittaja on Turun kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja (kok).