Miinakielto tekisi
aukon puolustukseen

Maamiinoista keskustellaan maailmanlaajuisesti. On kielteistä, mutta myös sallivaa suhtautumista. Kukin esittää asiansa omien tarpeittensa vaatimalla tavalla.

Jatkosodan sotainvalidina jouduin silloin aikanaan olemaan sen mielettömyyden polttopisteessä, toteamassa kuinka ensiarvoisen tärkeitä nämä miinat olivat pitkän rajamme puolustustaistelussa.Tukikohtaa ympäröivä miinakenttä oli ainoa tehokas tapa puolustautua hyökkäystä vastaan. Näitten miinojen ansiosta moni korpisoturi säilytti henkensä.

Korostan vielä, että miinat ovat olleet ja ovat vieläkin omassa puolustusorganisaatiossamme täysin maanpuolustukseen liittyvä osa aseistuksestamme. Asia on toinen, jos niitä ruvetaan kylvämään siviiliasutusten sekaan, niinkuin jossakin päin maailmaa on tapahtunut.

Koska ei ole saavutettu sitä ihannetilaa, ettei sotia enää tarvittaisi, täytyy myös puolustuksen kaiken varalta olla kunnossa. Ja siihen kuuluvat omassa puolustuksessamme maamiinat. Jos ne yhtäkkiä poistettaisiin puolustusjärjestelmästämme syntyisi siihen paikkaamaton aukko.

Valto Virolainen