Miksiköhän Tele ja Nokia paheksuvat
kännyköiden alemyyntiä

Vaikuttaa siltä kuin Tele ja Nokia aliarvioisivat kuluttajan omaa päättelykykyä ja tietoa siitä, että Suomikin kuuluun Euroopan Unioniin ja vapaa kauppa on mahdollista jäsenmaiden välillä.

Haluan tuoda yleisölle tietoon, että Tele maksaa aivan samalla tavoin välityspalkkion kauppiailleen, joilla siis myös on mahdollisuus laskea vastaava välityspalkkio puhelimen myyntikatteeseen.

Eri asia sitten on miten Nokia suhtautuisi siihen, jos Nokian viralliset myyntikanavat eivät noudattaisi Nokian antamia suositushintoja.

Kaikkinainen hintojen manipuloiminen on epätervettä sanoo Tele ja Nokia on asiasta sitä mieltä, että se vääristää kilpailua. Molemmat puhuvat kauniita, mutta miten on todellisuudessa?

Olisiko kuluttaja tyytyväinen siihen, että olisi vain Nokian valtuuttamia Nokiakauppiaita, joilta saisi ostaa Nokian puhelimia Nokia-hinnoilla ilman muita vaihtoehtoja?

Onneksi EU on kuitenkin suonut meille suomalaisillekin mahdollisuuden vapaaseen valintaan ja kilpailuun.

Viimeisenä puolustuskeinonaan kilpailun estämiseksi Nokia näyttää käyttävän kuluttajan pelottelua. Nokian myyntijohtaja Harri Hukkanen kertoo (TS 12.9.) että maksaessaan 22 prosenttia enemmän puhelimestaan kuluttaja voi vastineeksi luottaa siihen, ettei niiden hankintaan ole liittynyt rikosta. Hän väittää myös, että harmaatuonnin suhteen näin ei ole.

Tosiasia kuitenkin on, että EU-alueella ei ole harmaatuontia. Yksi EU:n olennainen tarkoitushan on, että kauppa kulkisi esteettömästi EU-alueella, kun säännöt ovat samat kaikille. Kilpailuvirasto on jo antanut Nokialle tiedoksi kantansa, jossa ilmoitetaan sääntöjen koskevan myös isoja yrityksiä. Tällöin Nokia joutui luopumaan kannastaan olla vastaamatta takuustaan, jos puhelin oli ostettu muualta kuin suomalaisen Nokian virallisen myyntikanavan kautta. Asia on nyt kilpailuviraston tuella saatu sovituksi ja Nokiakin vastaa tuotteistaan takuuehtojen mukaan.

Mitä tulee Nokin Hukkasen luomiin uhkakuviin puhelimien hankintaan liittyvästi rikoksesta ostettaessa vapaalta kauppiaalta, luotan turkulaisten asiakkaidemme omaan päättelykykyyn ja jätän kommentoimatta asiaa sen enempää.

Herra Hukkaselle Nokialta tiedoksi, että Eurofantti Oy:n puhelimet tulevat suoraan Nokian omista tukkuliikkeistä sekä Suomesta että ulkomailta. Jos haluatte edistää omaa myyntiänne, tehkää se reilusti omia jakelukanavianne parannellen eikä kuluttajia pelotellen.

Mikko Soini
Eurofantti Oy