Kakkospääkirjoitus 16.9.1997:
Kulttuurista elinvoimaa Turulle

Turku on kulttuurikaupunki. Tästä ei liene ollut turkulaisten keskuudessa pitkään aikaan suurta erimielisyyttä, mutta nyt se on myös laajan tutkimuksen voimin vahvistettu.

Kaupungin elinvoima -nimen saanut, fil. lis. Eero Valkosen tekemä tutkimus yllättää erityisesti siinä, miten vahvan ja yksimielisen tuen Turun eri kulttuuritoiminnot saavat. Kulttuurilla on vetovoimaa ja sen sosiaaliset vaikutukset ovat merkittävät.

Tutkimusotos oli tässä selvityksessä poikkeuksellisen laaja, sillä se käsitti paitsi 1001 turkulaista, myös 305 ympäristön asukasta, 533 ulkomaalaista ja 246 kotimaista matkailijaa. Lisäksi kyselytutkimukset sisälsivät 22 suurinta turkulaista yritystä sekä yli 70 kulttuurisektorin vaikuttajaa ja hallinnon edustajaa.

Kulttuuritoimintojen vaikutus heijastuu kauas kaupungin ulkopuolelle. Ympäristöpaikkakuntien asukkaista yli 80 prosenttia käyttää Turun kulttuuripalveluja. Myös matkailuun, kulttuuriturismiin taidetarjonnalla on huomattava merkityksensä.

Vaikka nyt saatu tutkimustulos on Turun kulttuuritoimelle erittäin positiivinen, tämäkään kenttä ei ole ongelmaton. Kiistoja käydään ennen muuta kulttuuritoimintojen taloudellisista vaikutuksista, joita on tarkoitus tarkemmin tarkastella ensi vuoden jatkotutkimuksessa.

Kuten on nähty, näyttäviä kulttuuriskandaaleja syntyy hyvin vähäistenkin taloudellisten floppien johdosta. Turun musiikkitapahtumat eivät ole pysyneet aina hallinnassa. Tänä kesänä tappioita ovat kärsineet ainakin Down by the Laituri, Ruisrock ja Turun operettifestivaalit. Veistoskaupungin ympärillä käytiin taannoin myös melkoista kärhämöintiä.

Tulosvastuusta ei tule kulttuurinkaan kohdalla tinkiä, mutta toisaalta pitää myös ymmärtää, että varsinkaan uusien kulttuuritoimintojen taloudellisesta onnistumisesta ei ole etukäteen täyttä varmuutta.

Turun päättäjille tuore tutkimus ja ensi vuonna tehtävä jatkoselvitys kulttuurin taloudellisista vaikutuksista antaa joka tapauksessa hyvän pohjan. Siltä on hyvä ponnistaa, kun seuraavan kerran pannaan esimerkiksi kulttuurin ja urheilun määrärahoja vastakkain.