Lapset tarvitsevat valvontaa
uimahalleissakin

Kuluneena kesänä sattuneiden lasten hukkumistapausten järkyttämänä minun on ihan pakko ottaa kantaa uimahallikäyttäytymiseen ja lasten vanhempien vastuuntunnon puutteeseen valvonta-asioissa.

Seurasin kauhistuneena paikallisessa uimahallissa lasten leikkiä pikkualtaassa. Kaksi alle kouluikäistä lasta leikki tavalla, joka pahimmassa tapauksessa olisi saattanut päättyä onnettomasti. Molemmilla lapsilla oli kellukkeet, joten arvelin heidän olevan uimataidottomia. Poika hyppäsi tytön selkään, tarttui kiinni tukasta ja painoi tytön päätä veden alle kerta toisensa jälkeen.

Aikuisena en voinut olla puuttumatta moiseen touhuun, joten kehotin pikkupoikaa lopettamaan kyseisen leikin. Sain osakseni mulkoilevia katseita, mutta kieltoni tehosi. Yritin etsiä lasten valvojaa, vaan kaikesta päätellen nämä uimataidottomat pienet lapset olivat keskenään uimahallissa.

Kyseisessä hallissa lastenallas on syrjäisellä paikalla, joten uimavalvoja ei käsittääkseni näe kopistaan kaikkea mitä lasten altaassa tapahtuu. Ihmetellä täytyy niiden vanhempien rohkeutta, jotka uskaltavat päästää oman jälkikasvunsa yksin tai ikätoveriensa kanssa uimaan. Lapsi ajattelee lapsen tavalla, eikä pysty hahmottamaan miten edellä kuvattu leikki pahimmassa tapauksessa saattaisi päättyä.

Vaikka vanhempien mukanaolo ei aina autakaan, niin ehdottaisin että uimahalleissa ja uimaloissa otettaisiin käytäntöön sääntö, että jokaisella alle 10-vuotiaalla lapsella tulisi olla aikuinen mukanaan, jolla on vastuu lapsesta niin allasosastossa, kuin pukeutumis- ja pesutiloissakin. Yhdessä aikuisten kanssa lapset oppivat käyttäytymistavat ja pelisäännöt, joilla voivat myöhemmin itse turvallisesti toimia uintireissuillaan.

Uidaan, mutta uidaan turvallisesti!

Anne Ryhtä