Internet, iso paha noita?

Olen tässä muutamana kertana lueskellut tyrmistyneenä mielipidepalstan kirjoituksia Internetin vaaroista. Nimimerkki Internetin pettämä nörtti väitti Internetin olevan pääsyy suomalaislapsien uuslukutaidottomuuteen.

Mielestäni väitös on törkeä. Jos kuvattua lukutaidottomuutta esiintyy, syy ei ainakaan Internetistä löydy. Kyllä sielläkin täytyy lukea saadakseen täyden ymmärryksen verkon tarjoamasta tiedosta. Ja että se on myöskin netin vika, etteivät lapset enää lue kirjoja niin paljon kuin ennen. Senkin syynä voi aivan yhtä hyvin olla muut lisääntyneet harrastukset.

Myös se kohuttu puheenaihe, että opiskelijat itse olisivat pätevämpiä atk:n käytössä kuin opettajansa, ei ihan täysin pidä paikkaansa. Tietotekniikka on kuin muurarit kahvimainoksessa, kukaan ei ole suuri ja kaikkitietävä vaan aina oppii. Tuoreilla seiskaluokkalaisilla voi hyvin olla enemmän kokemusta hiirenheiluttelusta kuin vastavalmistuneella opettajallaan, mutta he taas eivät tiedä mitään ohjelmoinnista.

Se on kyllä totta, että varmasti mikään Internetistä (tai biologian kirjasta) löydetty kuva ei vastaa luonnon esimerkkejä. Mutta se ei olekaan tietoverkkojen tarkoitus. Sen tarkoitus on antaa ajankohtaista tietoa. Painettu kirja on yleensä jo musteen kuivuessa vanhentunut. Internet puolestaan päivittyy koko ajan ja sieltä voi aina lukea kaikkein uusimman informaation.

Myös Internet-yhteyden hinnat puhuttavat. Koneet maksavat vielä nykypäivänä maltaita, mutta useissa oppilaitoksissa on jo hankittuna tarvittava laitteisto, esimerkiksi tekstin- ja kuvankäsittelyä silmälläpitäen. Paljon kummoisempaa pohjaa ei Internet vaadi, itse yhteys on yleensä ainoa puuttuva osa kokonaisuudesta. Tämä taas ei paljoa kalliimpi ole kuin vähän parempi tietosanakirjasarja. Jos taas koneita ei ole, voivat koulut hankkia pelkästään netin käyttöön tarkoitettuja nettitelevisioita, jotka eivät paljoa tavallista televisiota kalliimpia ole.

Timo Valonen, 14 v.