SYL vastustaa asumislisän
perusteiden muutosta

Oikeustieteen ylioppilas Tero Seikkula kirjoitti Turun Sanomissa 8.9. opiskelijoiden asumislisän muutoksesta. Seikkula oli oikeutetusti tuohtunut hallituksen budjettiesityksestä, jonka mukaan vanhempiensa omistamassa vuokra-asunnossa asuvilta opiskelijoilta evätään asumistuki vuoden 1998 alusta lähtien.

Arvostellessaan Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) toimintaa asian johdosta hän kuitenkin oli väärässä. SYL ei hyväksy suunniteltua muutosta ja on myöskin tuonut kantansa esille.

Leikkauksen avulla rahoitetaan ilmeisesti osittain ensi vuonna toteutuva 18-vuotiaiden itsenäisesti asuvien opintorahan korottaminen täysimääräiseksi. Leikkaus epätasa-arvoistaa eri asumistukijärjestelmien piirissä olevien tukia entisestään.

SYL:n mielestä asumistukia pitäisi yhtenäistää, sillä todellisiin säästöihin päästäisiin ainoastaan tukiviidakkoa selkeyttämällä.

On erittäin lyhytnäköistä poistaa asumistuki joltakin väestöryhmältä asunnon vuokranantajan ja vuokralaisen sukulaisuussuhteen perusteella. Varsinkin kun samaan aikaan toisen tukijärjestelmän piirissä vastaavaan asumismuotoon on tukea mahdollista saada.

Seikkulan kirjoituksen yhteyteen liitetyn kuvan tekstissä todettiin: Opiskelijoiksi on tulijoita, vaikka kirjoittaja manaakin, miten opiskelijan oloja taas heikennetään. On aivan totta, että opiskelijoiksi on tulijoita. Koulutus on ainut tie turvattuun tulevaisuuteen.

Yhteiskunnassa tuntuu tällä hetkellä olevan vallalla henki, jossa tätä tilannetta käytetään hyväksi. Opiskelijat on otettu perusteettomasti syntipukkiryhmäksi, jota voi arvostella samaan aikaan kun yhteiskunnan todelliset ongelmat lakaistaan maton alle.

Maan johtavien virkamiesten johdolla (mm. valtiosihteeri Raimo Sailas) opiskelijoita leimataan laiskoiksi ja moraalittomiksi siivelläeläjiksi. Tuskin on opiskelijoiden vika jos sosiaaliturvajärjestelmä on kriisissä, verotus maailman huippuluokkaa ja työttömyys korkealla.

Petteri Orpo
Suomen ylioppilaskuntien
liiton pääsihteeri