Kolumni
Heikki Vento:
Velvollisuuden ja moraalin ristiriita

Professori Jorma Palo ja arkkiatri Risto Pelkonen ovat Palon aloittamana joutuneet julkisuuteen keskustelemaan lääkärin vaitiolovelvollisuudesta. Palon mielestä presidenttiä hoitava lääkäri voisi osittain rikkoa vaitiolovelvollisuutensa.

Pelkonen asettui vastahankaan. Vaiti pitää olla. Pelkosen mielestä on demokratian asia toimia, jos presidentti on kyvytön johtamaan maata.

Palo sai tuekseen lääkäriliiton toiminnanjohtajan Markku Äärimaan. Pelkosen puolelle on asettunut presidentti Martti Ahtisaaren neuvonantaja Alpo Rusi.

Mielenkiintoinen asetelma jatkoksi moraalisarjaan, tuomarit, toimittajat ja valokuvaajat.

Pelkosen mielestä kaikkia päämiehen toimintakykyyn liittyviä asioita ei pidä lääketieteellistää.

Näin varmaan on. Tällainen asetelma voi kuitenkin johtaa siihen, että lääketiede politisoidaan. Jos mennään tohtori, ei lääketieteen, Rusin mallin mukaan, lääketieteestä tulee politiikkaa.

Valtioneuvostolla on oikeus saada tietoja presidentin terveydestä. Mutta voiko kysely presidentin terveydestä toimia muuten kuin politiikan jatkeena. Ne, jotka voisivat ilman alhaisia tarkoitusperiä tiedustella terveyttä, eivät sitä tee.

Suomessa kaikki politisoitui 1970-luvulla. Niin kävi lääketieteellekin. Presidentti Urho Kekkonen valittiin sairaanakin yhdeksi kaudeksi, jota hän ei jaksanut loppuun saakka.

Pelkosen mielestä Kekkonen on huono esimerkki. Ei ole mitään syytä kertoa sairaudesta hoville. Ei hoville, mutta monipuoluejärjestelmässä toimii valtioneuvosto, joka ei edes Kekkosen loppuaikoina ollut pelkkä hovi. Sen havaitsi eräiden ministereiden hymystä, kun tieto UKK:n luopumisesta tuli julkiseksi.

Presidentti Mauno Koivisto teki terveystarkastuksistaan hyveen. Se sopi sekä ajan että Koiviston pirtaan. Terveen miehen on helppo julkistaa tietojaan ja ottaa etäisyyttä edeltäjän hovin terveystiedottamiseen.

Pelkonen ei löydä perusteita lääkärin vaitiolovelvollisuuden murtamiseen. Jos näin on, on mahdollista, että korkean päättäjän hovi salaa ikäviä tietoja ja ryhtyy hoitamaan johtajan tehtäviä.

Lääkäreillä on vaitiolovelvollisuus. Miksi ei puhuta yleisestä velvollisuudesta. Toimittajankin lähdesuoja on rajallinen.

Eikö lääkäreillä ole yleistä eettistä velvollisuutta. Jos he eivät voi kertoa korkean potilaansa todellista tilaa, lääketiede luisuu poliitikkojen käsiin, joilla äänestäjille maalataan kilpailijan kuolemantuomio ja oman ehdokkaan terveen paperit.

Lääkärin ammattitaito riittää sanomaan oleellisen lääketieteestä, joka poliitikkojen ja viestintäsoturien käsissä voi muuttua puoskaroinniksi.

Lääkärit ja tuomarit asuvat kansakunnan yläkerrassa. Heiltä me saamme parannusta ja oikeutta. Juristien uskottavuus on vahvasti horjunut. Oikeusneuvos Eeva Vuori on hyvä esimerkki huonosta. Vuori varmasti tiedostaa korkeimman oikeuden uskottavuusongelman kietoutuvan häneen. Vuori tietää, ettei ongelma poistu ilman häntä.

Jos kansakunnan kaapin päällä oleva päättäjä on putoamassa, on kolkkoa kuunnella litaniaa, tottelin käskyjä, tein velvollisuuteni ja noudatin lain kirjainta. Joskus säädöksiin tukeutuminen on samaa kuin velvollisuuden väistäminen. Muodollinen perustelu voi olla moraaliton.

Jokaisella kansalaisella on oikeusturvansa ja oikeus yksityisyyteen. Joillakin siihen kytkeytyy velvollisuuksia murtaa omaa yksityisyyttään yleisen edun ja oikeudenmukaisuuden vuoksi.

Lääkärit ja tuomarit ovat usein keskeisessä asemassa. Politiikassa ratkaisijan paikalla on kuitenkin vaaleilla valittu päättäjä. Murtamalla yksityisyyttään voi jakaa oikeudenmukaisuutta, vahvistaa avointa yhteiskuntaa ja jopa kerätä muutaman irtopisteen.

Kirjoittaja Heikki Vento on Turun Sanomien uutistoiminnasta vastaava toimituspäällikkö.