Ruth vastaa Pentille

Pentti Sokajärvi käsitti TS:n Extrassa 30.8. olleen haastatteluni sisällön täysin väärin. Kyse ei ollut mistään puoluepoliittisesta, eikä edes naisten ja miesten välisestä valtakisasta.

Naisilla ja miehillä on yleensä erilainen arkielämän kokemus ja siitä johtuen erilainen näkemys asioiden arvojärjestyksestä. Tästä syystä mielestäni turkulaisten edun mukaista on, että sekä naisten että miesten näkemykset tulevat tasavertaisesti huomioiduiksi kunnallisessa päätöksenteossa.

Koska Pentti S. tuskin yrittää tahallisesti harhauttaa turkulaisia, hän ei ilmeisesti joko osaa laskea tai tunne riittävästi tasa-arvolakia todetessaan kokoomuksen suurenmoisuuden siinä, että jos heidän osuutensa oli parillinen (esim. neljä), he valitsivat puolet naisia.

Vähintään 40 prosenttia neljästä on vähintään 1,6 ja koska osaa ihmisestä ei voi valita, se merkitsee kahta. Se on toisin sanoen lain sanelema käytäntö. Sdp on menetellyt täsmälleen samoin. En toisaalta ymmärrä, mitä röyhistelyn aihetta siinä on, että valitaan 50 prosenttia naisia johonkin tärkeään elimeen. Sen pitää olla itsestäänselvyys. Onhan turkulaisissa suunnilleen yhtä paljon naisia ja miehiä.

Eva Latvakankaan haastattelussa puhutaan korkeimmasta virkamiesjohdosta, kaupunginhallituksesta ja 20 lautakunnasta, jossa ainoastaan yhdessä on naispuolinen puheenjohtaja. Nimenomaan nämä elimet vaikuttavat eniten turkulaisten jokapäiväiseen elämään. Kunnon poliitikon tavoin Pentti S. kirjoittaa (TS 7.9.) aidanseipäistä eli johtokunnasta, taloyhtiön hallituksesta ja opetuslautakunnan ruotsinkielisestä osastosta.

Pentti Sokajärven olisi pitänyt ymmärtää lähtökohta, että nimenomaan turkulaisten edun mukaista on, että molemmat sukupuolet ovat tasapuolisesti edustettuina. Totesin, että mielestäni huono perhe on se, jossa pelkästään isä tai äiti päättää asioista.

Sokajärven käyttämät sanavalinnat raivo ja kiukku jätän omaan arvoonsa. Ne ovat tyypillisiä miehisiä ilmaisuja silloin, kun ei pystytä naisen asialliseen kirjoitukseen vastaamaan asiaperustein.

Ruth Hasan
tasa-arvotoimikunnan puh. joht.
kaupunginvaltuutettu (sd)