Pääkirjoitus 9.9.1997:
Lähi-idän rauhanprosessi
toivottomissa vaikeuksissa

Israel on lisännyt valvontaa Jerusalemin keskustassa uusien itsemurhaiskujen pelossa.
Israel on lisännyt valvontaa Jerusalemin keskustassa uusien itsemurhaiskujen pelossa.

Keinot Lähi-idän rauhanprosessin jatkamiseksi lähitulevaisuudessa ovat hupenemassa olemattomiin. Arabiterroristien tuhoisat itsemurhaiskut Jerusalemissa ovat myös lykänneet Israelin vetäytymistä uusilta arabialueilta aiemmin sovitun aikataulun mukaisesti. Pientä toivonkipinää rauhan pelastamisesta pitää vielä yllä tieto Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin keskiviikkona alkavasta Lähi-idän kierroksesta.

Vaikka Egyptin presidentti Hosni Mubarak, Jordanian kuningas Hussein ja palestiinalaisten johtaja Jasser Arafat viikonvaihteen kokouksessaan tuomitsivatkin terrorin käytön Israelia vastaan, ei se käytännössä vauhdita rauhanneuvotteluja.

Raakaa terrorismia harjoittava rauhanprosessin leppymätön vihollinen Hamas-järjestö toimii jatkossakin arabijohtajien tuomioista ja vetoomuksista välittämättä levittäen tuhoa ja kauhua tavallisten israelilaisten keskuuteen.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun hallitus puolestaan voi osoittaa kouriintuntuvasti, ettei Arafat ole riittävän lujin ottein puuttunut hallitsemiltaan arabialueilta toimivia terroristeja vastaan. Israel on kiistatta oikeassa siinä, etteivät pelkät sanat ääri-islamilaisen terrorismin hillinnässä auta.

Sen verran palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on Israelin vaatimuksiin vastannut, että antoi maanantaiaamuna pidättää kolmisenkymmentä Hamas- ja Jihad-ryhmien aktivistia. Ele on oikeansuuntainen, mutta Israelia se tuskin tyydyttää.

Ulkoministeri Albrightin tulo keskiviikkona Lähi-itään on ilmaus Yhdysvaltain huolestumisesta rauhanprosessin jatkumisen tielle nousseista esteistä. Hänellä ei kuitenkaan liene salkussaan uusia virikkeitä neuvottelujen jatkamiseksi.

Yhdysvallat ei muutenkaan vaikuta kovin innokkaalta painostamaan Israelin hallitusta, kun Jerusalemin kadut yhä ovat veressä pommi-iskujen jäljiltä. Sen sijaan Washingtonissa on väläytetty jopa taloudellisia pakotteita Arafatin hallitsemia palestiinalaisalueita kohtaan. Keino on kelvoton, sillä se vain laukaisisi entistä pahemman terrorismin kierteen.

Albrightin tehtävä onkin nähtävä enemmän tilanteen selvittämisenä kuin valmiiden rauhanehdotusten esittämisenä. Israelin päätös lykätä jo sovittujen alueiden luovuttamista palestiinalaisille on amerikkalaisillekin kiusallinen vastoinkäyminen, mutta murhaiskujen jälkeen on vaikea vaatia toiselta osapuolelta sopimusten tinkimätöntä täyttämistä.

Libanonin suunnalla Israel näyttää saaneen kyllikseen puskurivyöhykkeen valvonnasta. Kymmenien sotilaiden hengen tänä vuonna vaatineen valvontatehtävän siirtäminen Libanonin armeijalle olisi helpotus Israelille, mutta käytännön mahdollisuudet tällaiseen ratkaisuun ovat vähäiset.

Kokonaisuudessaan tilanne Lähi-idässä on viime viikkoina mennyt huonoon suuntaan. Kysymys ei enää ole pelkästään rauhanprosessin vaikeutumisesta tai mahdollisesta keskeytymisestäkään. Kuten arabijohtajat Kairossa totesivat, kriisi on kärjistymässä äärimmäisen vaaralliseksi ja vakavaksi.