Metsästys on tuskaa tuottava huvi

Pentti Kataja (TS 3.9.) käytti perinteistä hyökkäys on paras puolustus -taktiikkaa vetämällä lintumetsästyksestä puhuttaessa lyijyhaulikysymyksen esille. Uskooko Kataja, että metsästäjät todellakin käyttäisivät lyijyhauleja vain siellä missä niistä ei ole haittaa? Lyijy ei ole myrkky ainoastaan linnuille vaan myös kaikille muille eliöille. Kevyempien haulien aiheuttama ongelma johtuu siitä, että metsästäjät eivät malta lyhentää ampumismatkoja siihen mikä on korvaavien haulien tehokas kantama.

Katajan mielestä oli naivia verrata metsästystä orjien pitoon tai noitien polttamiseen. En rinnastanut metsästystä asiana näihin, vaan ainoastaan toin esille sellaisen logiikan järjettömyyden, että kaikkeen mitä esi-isämme ovat tehneet olisi oikeus nykyäänkin.

Erityisen väärän kuvan totuudesta Kataja antaa väittäessään, ettei luontojärjestöillä ole mitään näytettävää riistaeläinten menestymisen auttamiseksi. Sinänsä riistaeläimet eivät ole luontoharrastajille sen arvokkaampia kuin muutkaan eläimet, mutta kaikkien näiden kannalta elinympäristöjen säilyttäminen on keskeisin asia kantojen turvaamiseksi.

Jos metsästäjille saaliin saaminen on nimenomaan tärkeää, niin kohteena voisivat olla hirvet, joilta ihminen on pääosin hävittänyt luonnolliset viholliset tai minkki ja supikoira, jotka ihmisen toiminnan takia aiheuttavat luonnossa tuhoa. Jos Katajan mielestä taas on diktatuuria se, että luontoa vahingoittavat harrastukset kielletään, niin minä en haluaisi elää hänen demokratiassaan.

Haluaisin tietää koska ja millä tavalla on tehty gallup, jossa enemmistö suomalaisista hyväksyy metsästyksen. En itsekään ole tuomitsemassa metsästystä kokonaan, kontrolloimattomasti lisääntyvien nisäkkäiden tai luonnolle haitallisten turkiskarkulaisten metsästys mahdollisimman inhimillisesti mahtuu vielä minun moraalikäsityksiini.

Olen surullinen jos suurin osa suomalaisista hyväksyy myös esimerkiksi lintumetsästyksen (mitä epäilen), joskaan en olisi siitäkään täysin yllättynyt. Nykyihmisen käsitys kun tuntuu usein olevan, että kaikkea mikä on kivaa pitää saada tehdä välittämättä juurikaan muille tai ainakaan luonnolle koituvasta haitasta.

Haluaisin tavata sen metsästäjän, joka osoittaa, ettei kyse ole huvista, jossa eläimille aiheutuu paljon kärsimystä, vaikka sitä yritettäisiin välttääkin. Toivottavasti nyt käytävä keskustelu saa edes osan ihmisistä tarkistamaan kantaansa metsästykseen.

Olli Tenovuo