Asukkaistako tienmaksajia

Ennakkotapaukset ovat aina mielenkiintoisia, niihin voidaan vastaisuudessa vedota mitä ihmeellisimmissä tapauksissa ja antaa niille jopa päätäntävalta silloin, kun valittujen päättäjien ja viranhaltijoiden oma taito tai tahto ei riitä.

Varsin mielenkiintoinen oli artikkeli nauvolaisen Kirjaistentien asukkaiden epätoivoisesta esityksestä saada paljon käytetty huonokuntoinen soratie päällystetyksi (TS 2.9.). Asukkaat ovat jopa valmiit maksamaan omista pusseistaan huomattavan osan tielaitokselle kuuluvista tienhoitokustannuksista - tässä tapauksessa tien päällystämisestä, koska toistuvat nimismiehen/tiemestarin kiharoiden höyläämiset tulevat kalliiksi ja auttavat vain muutaman päivän.

Sama täällä Rymättylässä. Kuulumme Raision tiemestaripiiriin, jossa sorapäällysteisiä tielaitoksen ylläpidettäviä teitä on noin 300 km. Kalustoa eli tiehöyliä ilmeisesti on enää vain yksi, koska toinen joudutaan syksyllä luovuttamaan Mynämäelle, näin kerrottiin Raisiosta.

Ylttisten tie Poikosta länteen on yksi näistä onnettomista teistä, jotka odottavat odottamasta päästyään tielaitoksen toimenpiteitä. Liekö kerran vai kaksi käynyt höylä kuluneena kesänä. Liikennettä on paljon kesäkuukausina ja ajonopeudet liian suuret. On autoilijoita, jotka luulevat, että sallittua 80 km:n nopeutta on pakko käyttää, viis' siitä, mitä tien kunto sallisi. Sora lentää ja kiharat kasvavat. Nauvolaiset valittivat, että pyöräily on mahdotonta, samoin Ylttisten tiellä - silmät siinä irtoavat päästä. Jopa autostakin ajovalot putosivat eräänä iltana!

Kunnasta on vuosia sitten luvattu, lienee tielaitoksen puhetta, että mainittu tie oiotaan ja päällystetään. Oikominen olisi suuri virhe paria jättimutkaa lukuunottamatta; se tietäisi vain turhaa luonnon raiskaamista.

Alan kallistua päällystyksen puolelle, koska nykyaikaiseen tienhoitoon ei enää kuulu saveaminen, joka ennenvanhaan oli hyvä konsti muun muassa pölyn sidontaan eikä kunnon höylääminen. No, eipä ole kalustoakaan ja tiepiirin määrärahat vain pienenevät. Silti, mitä maksaakaan autoilija valtiolle erilaisina veroina, joista yhä suurempi osa katoaa, ei teiden hoitoon, vaan sinne suureen pohjattomaan pussiin.

Toivon Raision tiemestaripiiriltä vastausta sorateiden käyttäjille.

Raija Wecksell