Suomessa tarvitaan
jalkaväkimiinoja

Jalkaväkimiinojen (henkilömiinojen) käyttöön eri valtioilla on erilaiset tarpeet. Historia, maantiede ja naapurit ovat ratkaisevia.

Meillä näiden miinojen tarpeellisuus perustuu lähinnä oman miehistömme suojeluun, maanpuolustukseen. Ilman miinoja miehistöhukka kasvaa, kaatuneita tulee enemmän ja sitähän me emme halua.

Monella taholla meilläkin saatetaan ajatella, että mikä meitä uhkaa. Juuri tällä erää sitä uhkaa ei ole, vaan yli 55 vuotta sitten oli. Kun kuluu vuosia ja vuosikymmeniä niin maailman tilanne voi huomattavasti muuttua ja uhkia voi tulla ja myös toteutua. Emme kai halua lisämenetyksiä miehistöpuolella miinojen puutteen takia.

Sisällissotien repimissä maissa on viime vuosina tapahtunut kovin paljon traagisia henkilömiinavahinkoja siviiliväestöön kohdistuvina ja sattunee vastakin kunnes miinat on saatu raivattua. Näissä maissa miinakielto olisi ilmeisesti kohdallaan.

Suomessa on miina-asioissa ajateltava omaa turvallisuuttamme eikä mentävä mukaan massaratkaisuihin. Tottakai on eettisesti kaunista ajatella maailmaa ilman jalkaväkimiinoja. Se on kuitenkin yhtäläistä utopiaa kuin aseeton maailma. Sopimuksia voidaan tehdä ja tehtäneen, vaan mikä lienee niiden luotettavuus.

Risto Aarnio