Metsästystä vastustaa äänekäs vähemmistö

Olli Tenovuo arvosteli (TS 30.8.) metsästäjiä monesta asiasta, jopa etukäteen yrittäen tyrmätä mahdolliset vastaukset.

Vesilintumetsästäjienkin on mahdotonta ymmärtää sitä kaksinaismoraalista lainsäädäntöä, joka kieltää kärsimyksien tuottamisen eläimille, mutta johon jotkut asiaan tarkemmin perehtymättömät piirit saivat tehokkaiden lyijyhaulien käyttökiellon vesilintujen pyynnissä. Tarkoitus oli kai lopettaa vesilintujen ampuminen kokonaan, mutta patruunateollisuus keksi korvaavat haulit, jotka keveytensä vuoksi ovat tehottomia.

Olisikin syytä haavakoista huolestuneiden olla tukemassa nyt tehtyä eduskunta-aloitetta, jonka mukaan lyijyhaulien käyttö tulisi sallia kaikissa niissä paikoissa, missä ne eivät voi jäädä lintujen vahingossa syötäviksi.

Oikeuden metsästys-nimiseen luonnonkäyttöharrastukseen antaa eduskunnan säätämä laki. Se on kieltämättä kallis harrastus, mutta sen maksavat harrastajat. Metsästäjäkouluttajana tiedän miten paljon koulutuksessa korostetaan lajituntemusta, ja sitä, että epävarmaa kohdetta ei saa ampua.

Sitten niihin Tenovuon antamiin valmiisiin vastauksiin.

1. Metsästys on esi-isien tärkeästä elinkeinosta nykypäivän ihmisen harrastukseksi muuttunut luonnonkäyttömuoto. On täysin naivia verrata sitä orjien pitoon tai noitien polttamiseen.

2. Tenovuo väittää, että riistanhoitoa harrastetaan parempien saaliiden toivossa. Totta tietysti. Sitä varten maanviljelijäkin keväällä kylvää, että saa syksyllä niittää. Luontojärjestöillä ei ole mitään näytettävää nimenomaan riistaeläinten menestymisen edesauttamiseksi, päinvastoin, esimerkiksi kanahaukan täysrauhoitus. Kalasääskien tekopesien teko tms. on asia erikseen. Metsästäjät ovat tuoneet takaisin sellaisia riistaeläimiä, jotka ammattimetsästyskaudella meiltä hävitettiin, sekä kokonaan uusia lajeja luontomme rikastuttamiseksi.

3. Metsästys on tärkeä rentoutumismuoto nykypäivän ihmiselle, joka saa ikäänkuin palata menneiden vuosisatojen nostalgisiin tunnelmiin erämetsillä. Metsästykseen kuuluu saaliin saaminen oleellisena osana.

4. Lait ja asetukset sivistysmaissa huolehtivat siitä, että lintukantoja ei vaaranneta. Minä en haluaisi olla Suomen kansalainen siinä vaiheessa jos Suomi menisi ensimmäisenä kieltämään minkä tahansa luonnonkäyttöharrastuksen. Siinä olisi vivahdus diktatuurista.

Metsästystä ei meillä vastusta hiljainen enemmistö vaan äänekäs vähemmistö. On tehty galluptutkimus, jonka mukaan enemmistö suomalaisista hyväksyy metsästyksen harrastuksena.

Pentti Kataja