Pääkirjoitus 2.9.1997:
Emu ja tupo tuovat vipinää
eduskunnan loppusyksyyn

Hiljaiselo eduskunnassa päättyy tänään, kun kansanedustajat palaavat kesälaitumilta työns&au ml; ääreen.
Hiljaiselo eduskunnassa päättyy tänään, kun kansanedustajat palaavat kesälaitumilta työns&au ml; ääreen.

Tänään kesälomalta palaava eduskunta pääsee tekemään tavallista pehmeämmän laskun työn pariin. Syysistuntokausi käynnistyy lähinnä rutiiniasioilla, joista tärkein on valtion ensi vuoden talousarvion käsittely. Jo syyskuun lopulla tunnelmat kuitenkin tiivistyvät, kun puolueissa ryhdytään valmistelemaan päätöstä Suomen liittymisestä Euroopan talous- ja rahaliitto Emuun.

Vaikka hallituksen budjettiesitys on ennakoitua tiukempi, se tuskin aiheuttaa eduskunnassa suuria poliittisia kivistyksiä. Budjettiriihessä sovitut parin miljardin markan lisäleikkaukset hyväksytään välttämättömänä uhrauksena sille, että valtion talous saataisiin lopultakin tasapainoon ja ylijäämäiseksi viimeistään vuonna 2001.

Rästitöistä ei eduskunnalle ole tällä kertaa suurta riesaa. Kevätkautta leimanneista monista selonteoista viisi ehdittiin käsitellä loppuun. Kesken ovat kuitenkin sekä energia- että aluepoliittinen selonteko, joista molemmista on odotettavissa kiivas keskustelu.

Mieliä kiihdyttäväksi aiheeksi noussee myös sukupuolisten vähemmistöjen asema. Näin siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi, että vasemmistoliiton europarlamentaarikko Outo Ojalan aloite homo- ja lesboparien parisuhteen virallistamisesta tyrmättiin eduskunnan lakivaliokunnassa.

Eduskunnan syyskautta hallitsevat Emu ja tupo. Keskustelua talous- ja rahaliiton jäsenyydestä pohjustavat muutaman viikon päästä ensin Sdp:n puoluevaltuusto ja sitten keskustan ylimääräinen puoluekokous. Edellinen näyttää vihreää valoa, jälkimmäinen ehdollista punaista.

Pääministeri Paavo Lipponen on edellyttänyt, että hallitus julistaa Emusta yksimielisen näkemyksen. Työläintä vaatimuksen täyttäminen on vasemmistoliitolle, joka on jakautunut asiassa pahasti kahtia. Myöntyväisiin kuuluva puheenjohtaja Claes Andersson joutuu vielä lujille sekä puolueensa eduskuntaryhmän että kenttäväen kanssa, jonka on määrä jäsenäänestyksellä päättää vasemmistoliiton kannasta vuodenvaihteen jälkeen.

Omat vastaan harojansa on tosin Lipposellakin. Ei vähiten eduskunnan demariryhmän puheenjohtaja Erkki Tuomioja, joka on epäillyt aktiivisesti rahaliiton järkevyyttä. Pääministeri tuntuu kuitenkin luottavan siihen, että kun päätösten aika tulee sekä Tuomioja että koko Sdp:n ryhmä asettuvat kiltisti ruotuun.

Paljon vaativampia paimennettavia Lipposelle ovat työmarkkinaosapuolet. Paperiliiton ja muiden hangoittelijoiden saaminen tulopoliittisen sopimuksen taakse ei ole nyt ollenkaan yhtä helppoa kuin edellisellä kerralla pari vuotta sitten.

Eduskunnan työskentelyyn tuporuletti vaikuttaa ainakin sikäli, ettei ensi vuoden verotusta voida lyödä lukkoon ennen kuin nähdään, tarvitaanko tulosovun avittamiseen verokevennyksiä ja kuinka mittavia.