Sydänten kuningatar
kuoli kameroiden valoon

Lehtikuva<br />Prinsessa Diana muistetaan pysyvimmin humanitaarisesta työstään eri puolilla maailmaa. Viime talvena prinsessa t apasi Angolassa miinojen vammauttamia lapsia.
Lehtikuva
Prinsessa Diana muistetaan pysyvimmin humanitaarisesta työstään eri puolilla maailmaa. Viime talvena prinsessa t apasi Angolassa miinojen vammauttamia lapsia.

Walesin prinsessa Dianan traaginen kuolema Pariisissa herätti sunnuntaina maansurun Britanniassa ja syviä myötätunnon osoituksia ympäri maailman. Diana oli kuolinhetkellään yksi maapallon tunnetuimpia ihmisiä, ja siksi hänen kohtalonsa koskettaa miljoonia eri puolilla maailmaa.

Avioeronsa jälkeen Dianalla ei enää ollut virallista asemaa Britannian kuningashuoneessa, mutta epävirallisesti hän oli sitäkin suuremman kiintymyksen kohde. Tavallisten brittien keskuudessa Diana pysyi kuolemaansa asti kuninkaallisen perheen rakastetuimpana jäsenenä yhdessä kuningataräidin kanssa.

Syynä Dianan kansansuosioon oli ennen muuta se lämmin tapa, jolla Diana onnistui välittämään monissa hyväntekeväisyystehtävissään myötätuntonsa autettaville. Empaattisena hyvän tahdon lähettiläänä Diana teki arvokasta työtä muun muassa kodittomien nuorten, narkomaanien, aids-potilaiden ja vanhusten hyväksi. Viimeksi hän kampanjoi voimakkaasti henkilömiinojen kieltämisen puolesta.

Auttajaa toivat autettavia lähelle varmastikin prinsessan yksityiselämässään saamat ja julkisuudessa usein armotta kalutut haavat, jotka kasvattivat häntä poikkeuksellisen hyvin ymmärtämään kohtalon kovastikin kolhaisemia kanssaihmisiä. Syyttä ei Dianaa - josta ei koskaan olisi enää tullut oikeaa kuningatarta - kutsuttu sydänten kuningattareksi.

Erityisen traagiseksi Dianan kuoleman tekee se, että julkisuuden valokeilassa 19-vuotiaasta asti riepoteltu ja suurempaa yksityisyyden suojaa usein vaatinut prinsessa sai 36-vuotiaana kokea tuskallisen kuoleman vain kameravalojen tähden. Vaikka tuhoisan auto-onnettomuuden yksityiskohtia vielä selvitellään, jo nyt on tiedossa, että prinsessaa ja tämän miesystävää Dodi Al Fayedia kuljettanut auto suistui tieltä yrittäessään ylinopeudella pakoon paparazzi-kuvaajien joukkoa.

Dianan kuolema tuleekin varmasti nostamaan keskustelun siitä, kuinka pitkälle juorutoimittajien sallitaan jatkossa loukata julkisuuden henkilöiden yksityisyyden suojaa.

Journalistisen etiikan mukaan yksityiselämän loukkaaminen on perusteltua vain ja ainoastaan silloin, jos huomattava yleinen etu sitä vaatii. Sellaisesta huomattavasta yleisestä edusta ei Pariisin öisessä takaa-ajossa ollut kysymys - ainoastaan paparazzi-kuvaajien halusta täyttää ties monennenko kerran omat ja kuvatoimistonsa taskut Dianan ja tämän miesystävän illanvietosta otetuilla kuvilla.

Paitsi ammattiaan yhä kunnioittavien journalistien myös suuren yleisön olisi syytä tuntea Dianan kuoleman vuoksi pisto sydämessään. Viime kädessä paparazzien palkat maksaa näet jokainen, joka ostaa lehtensä tai valikoi televisio-ohjelmansa nimenomaan sen mukaan, kuinka pitkälle kyseiset tiedotusvälineet ovat valmiita tarjoamaan tirkistelykuvia julkkisten yksityis-elämästä.

On syytä toivoa, että joku asia muuttuu nyt pysyvästi paparazzien toiminnassa. Muussa tapauksessa Diana seuralaisineen kuoli Pariisin yössä täysin turhaan.