Televisio ja Internet vievät
lasten ja nuorten lukuhalut

Kaikki Suomen koulut on tarkoitus verkottaa eli kytkeä Internet-verkkoon vuoteen 2000 mennessä. Näin olen käsittänyt opetusministeriön suunnitelman. Onhan toki ymmärrettävää, että halutaan opettaa lapsille tietotekniikan hallintaa, koska se tulee olemaan vaatimuksena tulevaisuuden työpaikoilla. Siitä huolimatta kehitys on masentavaa.

Katsokaapa tarkemmin nuorukaisia, joita tietotekniikka kiinnostaa, he ovat jo kantapään kautta opiskelleet koneiden käytön. Niinpä usein käykin niin, että yläastelaiset päihittävät tiedoillaan ja taidoillaan ATK-opettajansa. Saati sitten muut opettajat, joita eivät uudet menetelmät kiinnosta ja joista he eivät ymmärrä mitään.

Tutkijat ovat havainneet suomalaislapsien uuslukutaidottomuuden. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että syynä on juuri televisio ja Internet. Kirjojen lukeminen on vähentynyt sekä koulujen opetusmenetelmissä että harrastuksena. Ja jos ei lue, luetun ymmärtäminen jää heikoksi.

Kouluni päättymisestä ei ole vielä montakaan vuotta aikaa. Kun itse kävin peruskoulua, biologiaa opetettiin kiertelemällä luonnossa ja tekemällä havaintoja linnuista, kasveista ja luonnon tilasta. Vaikka retket eivät minua silloin kiinnostaneetkaan, ovat ne jääneet muistorikkaina mieleeni.

Nyt biologiaa opetetaan kokoamalla lapset monitorien eteen ja etsimällä Internetin www-sivuilta valokuvia luonnosta. Olen vakuuttunut, että kierrokset luonnossa opettavat tehokkaammin ja ennen kaikkea aidommin luonnontuntemusta. Miten lapsi voi muka saada kosketuksen luontoon istumalla tietokoneen edessä? Sosiaalisista taidoista puhumattakaan...

Jotkut ovat myös puolustelleet, että Internetiä käyttäessään lapsi joutuu itse etsimään tietoa. Näin oppi menee paremmin perille kuin jos asia on valmiiksi jauhettuna oppikirjaan. Saattaa olla näinkin, mutta tietokirjat ajavat myös saman asian. Oppilaat vain kirjastojen lukusaleihin ja käsikirjastoihin etsimään tietoa!

Lisäksi Internetin käyttö maksaa hunajaa. Voin vain kuvitella, minkälaisia summia veromarkoistamme joutaa tähän opetusmetodiin - joka on taatusti huonompi kuin se vanhanaikainen kirja ja liitutaulu -menetelmä.

Internetin pettämä nörtti