Kakkospääkirjoitus 31.8.1997:
Hyväuskoisuuden kallis lasku

Ylivelkaantuneiden elämä on usein sietämättömän tiukkaa. Vain joka kymmenes selviytyy velkajärjestelyssä tai sovittelussa laaditusta maksuohjelmasta. Kolmannes ei selviä.

Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakes tutki järjestelyihin päässeiden ylivelkaisten selviytymistä. Maksuohjelmat on vedetty niin kireiksi, että vähäisetkin muutokset nakertavat järjestelyn perustaa.

Vaikka jokaisen talouden velkaantuminen on sidoksissa omiin ratkaisuihin, monet ovat joutuneet velkasuohon syyttään, tai paremminkin hyväuskoisuuttaan.

Monet vanhemmat ja puolisot, jotka ovat taanneet lähiomaisensa yritystoimintaa, maksavat nyt laskuja, jotka silloinen yrittäjä jätti hoitamatta.

Tutkija Markku Heinonen yllättyikin siitä, miten monet naiset ovat päätyneet suuren velkataakan alle. Ylivelkaisten joukossa on runsaasti eronneita naisia. Useimmiten he ovat syyttömiä uhreja, mutta järjestelmä ei erottele takausvastuuta syyllisyysasteen mukaan.

Naiset ovat taanneet miehensä yritysvelkoja. Kun yritys meni, moni mies reagoi ratkeamalla ryyppäämään. Naiset sinnittelivät, kiristivät vyötä, hoitivat perhettä ja lainoja.

Kun samaan aikaan uppoavaa valtiontaloutta nostettiin leikkaamalla menoja, lisättiin ylivelkaantuneiden perheiden vaikeuksia. Tulonsiirtojen leikkaukset rasittivat tutkimuksen mukaan kolmasosaa ylivelkaantuneista.

Useat ylivelkaiset ovat edelleen katkeria pankeille, jotka eräissä tapauksissa höynäyttivät lisälainojen ottoon. Kaikissa tapauksissa maksumiehen osa on jäänyt hyväuskoisimmalle, usein naiselle.

Kun samaan aikaan varattomat liikemiehet porskuttavat mersuissaan, eivätkä vastaa mistään, heikoimpaan asemaan ajautuneiden ylivelkaisten aseman kurjuus korostuu.

Ylivelkaisella ei ole varaa edes valittaa. Varaton liikemies asioi useimmiten lakimiehensä välityksellä, kuten ulosottovirastot kertovat.