Lintumetsästyksen moraalista

Katselin viime viikonloppuna mökkini rannasta Pyhämaalla kun kaksi urheaa metsästäjää yritti tehdä selvää sinisorsasta. Kuten tavallista lintu ei laukauksesta kuollut vaan haavoittui ja räpisteli loukkaantuneena vedessä useita minuutteja ennen kuin ampujat tulivat veneellään paikalle. Sen jälkeen he yrittivät saada lintua hengiltä hakkaamalla sen päätä veneen kylkeen ja kun se ei tuntunut onnistuvan he työnsivät linnun pään veden alle hukuttaakseen sen. Tämänkin epäonnistuttua linnun pään hakkaamista jatkettiin kunnes sorsa heitti henkensä.

Tällainen linnun haavoittuminen metsästyksen yhteydessä ei ole mitään poikkeuksellista. Itse asiassa jokaista ammuttua lintua kohti arvioidaan syntyvän myös yksi haavoittunut, ja näistä vain pieni osa saadaan kiinni. Loput jäävät kitumaan kunnes kuolevat.

Minun on mahdotonta jaksaa ymmärtää kaksinaismoralistista lainsäädäntöä joka kieltää kärsimyksen tuottamisen eläimille, olivatpa ne kotieläimiä tai luonnonvaraisia, mutta sallii lintumetsästyksen kaltaisen huvittelumuodon, jossa haavoittumisten syntymistä ei voi välttää.

Mikä antaa nykyihmiselle moraalisen oikeuden tällaiseen huvitteluun? Sillä huvittelusta on kyse, kukaan ei voi väittää että ainakaan Suomessa tai vastaavissa kehittyneissä maissa lintumetsästyksellä olisi taloudellista merkitystä.

Sillä rahalla mikä kuluu aseisiin, patruunoihin ja lintupaikoille matkustamisiin saisi varmasti ostettua vastaavan määrän esim. kananlihaa kuin mitä saaliiksi saadaan. Kuitenkin tämän huvittelun nimissä Suomessakin surmataan vuosittain lähes miljoona lintua ja haavoitetaan toista mokomaa.

Haavakkojen syntyminen ei ole metsästyksen ainoa ongelma. Monet vesilinnuistamme ovat kannan vähyyden takia rauhoitettuja, ja uskallan väittää että suurin osa metsästäjistä ei kykene ennen ampumispäätöstä esimerkiksi erottamaan lapasotkaa tukkasotkasta tai harmaasorsaa sinisorsasta, kun näiden erottaminen on usein lintuharrastajillekin vaikeaa.

Itse olen joka kesä mökilläni ihmetellyt sitä, kun iltaisin lopetettuani lintujen tarkkailun kun niitä ei pimeydeltä enää kykene tunnistamaan metsästäjien laukaukset kuuluvat vielä pitkän aikaa. Olisi hauska tietää miten metsästäjät oikein kykenevät erottamaan pimeässä vielä ilman optisia välineitä rauhoitetut lajit rauhoittamattomista kun 25 vuotta lintuja harrastanut ei siihen kykene!

Kevätmetsästyksen ongelmia kuvaa se, kun viime keväänä näin miten mökkini lähellä olevalla lintuluodolla metsästäjät väijyivät saalista tuntikausia pitäen poissa pesiltään koko lintuyhdyskuntaa.

Tiedän saavani vastauksiksi seuraavanlaisia perusteluja, joihin voin vastata jo etukäteen:

I) Metsästys on ikimuistoinen esi-isiltä peritty oikeus jota ei saa riistää. Aikoinaan on tehty monenlaisia asioita joita nykyaikana ei pidetä ainoastaan moraalittomina vaan jopa ankarasti rangaistavina, esim. pidetty orjia, poltettu ihmisiä noitina.

2) Metsästysseurat tekevät paljon hyvää työtä lintujen ruokinnassa, vesialueiden hoidossa jne. Totta, mutta kyynisesti väitän että ainoastaan saadakseen parempia saaliita. Uskon että samoilla resursseilla kyseiset luonnonhoitotoimet tulisivat paremmin ja monipuolisemmin hoidettua luontojärjestöjen toimesta.

3) Metsästys on henkisesti tärkeä harrastus sen harrastajille. Epäilemättä, mutta aika usein metsästäjät sanovat että tärkeintä on liikkua luonnossa kavereiden kanssa, paistaa makkaraa nuotiolla jne. Eivätkö he silloin voisi vaihtaa harrastusta vaikka eränkäyntiin tai lintuharrastukseen?

4) Jos eivät suomalaiset metsästäjät ammu näitä lintuja niin ne ammutaan muissa maissa. Varmasti osa ammutaan, mutta suuri osa selviytynee, muutenhan sorsakannat olisivat huvenneet jo ajat sitten. Sitäpaitsi minä ainakin olisin kansalaisuudestani entistä ylpeämpi mikäli Suomi lähtisi ensimmäisenä kieltämään linnunmetsästyksen Euroopassa ja näyttäisi näin mallia muille.

Todennäköisesti joku tulee myös vastaamaan että emme mekään tule arvostelemaan sinun harrastustasi. Mikäli kenen tahansa harrastukset aiheuttavat haittaa luonnolle tai toisille ihmisille, niin niitä voi ja tuleekin kritisoida. Toivon että se hiljainen enemmistö, jonka uskon olevan metsästystä vastaan alkaisi pitämään enemmän ääntä, toisi esiin esimerkkejä metsästyksen epäkohdista jne. jotta yleisen mielipiteen painostuksesta tällainen julma huvittelumuoto kiellettäisiin.

Olli Tenovuo