Karhu ammuttiin
oikeaoppisesti

Olen aina ihmetellyt ihmisiä, jotka ottavat kantaa asioihin, joista heillä ei ole hajuakaan. Erityisesti nämä kannanotot ärsyttävät julkisissa tiedotusvälineissä.

Eläinsuojeluvalvoja Anja Eerikäinen vuodatteli maanantaisessa iltapäivässä hieman kummallisia. Eerikäinen väitti ns. citykarhun ampumista Lappi TL:ssä eläinrääkkäykseksi sen vuoksi, että otso ammuttiin haulikolla. Lapsikin tietää, että haulikolla voi ampua ns. täyteispanoksia, jossa haulien sijasta on mahtava lyijymurikka, joka myös brenneke-luodin nimellä tunnetaan. Sitä saa Suomessa käyttää mm. peuranmetsästyksessä.

20 metristä ammuttuna täyteinen on todella paras mahdollinen luoti: hidas, mutta silti voimakas. Eerikäinen kaipasi hirvikivääriä. Ei kai aseella ole väliä, vaan mahdollisimman tehokkaalla panoksella.

Eikä niin tyhmää poliisia olisi löytynytkään, että olisi lähtenyt ampumaan karhua haulipanoksilla.

Sitäkin on turha kummastella, ettei karhu kaatunut heti. Ampujana toiminut poliisimies ampui otsoa oikeaoppisesti lapaan, mutta eläin jatkoi hetken matkaa. Ei hirvikään yleensä putoa heti, vaikka sitä ammutaan oikeaoppisesti lapaan. Vain epävarmat niska- ja selkärankalaukaukset lamauttavat eläimen siihen paikkaan.

En ota kantaa siihen, oliko ampuminen parempi ratkaisu kuin nukutuspanos ja karhun siirtäminen korpeen. Eerikäinen oli tietysti siirron kannalla. Tiheille karhuseuduille sitä tuskin olisi huolittu. Ja toisekseen, satakin kilometriä vuorokaudessa vaeltava nalle löytää kyllä äkkiä korpimaisemistakin mehiläistarhoille.

Karhufani