Puolueettomuus on Suomen parasta
turvallisuus- ja rauhanpolitiikkaa

Eurooppaoikeuden professori Kari Joutsamo selosti (TS 24.8.) muun muassa Turun Sanomain palstoilla vuonna 1994 käytyä EU-keskustelua. Hän väitti, että historia olisi sittemmin tuominnut EU-jäsenyyden vastustajien tuolloin esittämät näkemykset.

Joutsamo lienee kyllä keksinyt historian tuomion omasta päästään. Kyse taitaa olla Joutsamon ihan ikiomista ajatuksista eikä historian tuomiosta.

Vuonna 1994 käydyssä ulkopoliittisessa keskustelussa EU-jäsenyyden vastustajien taholla korostettiin sitä, että Suomen tulisi jatkaa puolueettomuuspolitiikan noudattamista. Tämä maamme menestyksellä noudattama puolueettomuuspolitiikka oli tuolloin varauksetta hyväksytty kaikissa ilmansuunnissa.

Puolueettomuuspolitiikan jatkamisen eräänä arvovaltaisena kannattajana esiintyi professori Jan-Magnus Jansson, eräs maamme parhaista ulkopolitiikan asiantuntijoista.

Joutsamon omasta hatustaan tempaamista historian tuomioista huolimatta keskustelu Suomen ulkopolitiikasta ja EU-jäsenyyden vaikutuksesta Suomen turvallisuuteen jatkuu kaiken aikaa.

Eräänä esimerkkinä tästä keskustelusta voi mainita vaikkapa Hufvudstadsbladetissa 1.2.1997 julkaistun tutkija Markku Salomaan haastattelun. Tässä haastattelussa Salomaa hylkäsi pohdinnat turvallisuudesta integraation syventämisen kautta ja totesi, että kun tosi on kysymyksessä, niin Euroopan unioni tai rahaliitto Emu eivät merkitse hitustakaan.

Ministeri Max Jakobsson on puolestaan arvellut, että Euroopan unionin solidaarisuus kriisitilanteessa voisi olla platonista. Platoninen rakkaus on sanallista, siitä puuttuu toiminta.

Entä Nato-jäsenyys? Sinne Suomea ei edes haluta. Tämän on todennut mm. Lontoossa toimivan arvostetun Kansainvälisen strategisen tutkimuslaitoksen tutkija Michael Williams, jonka mukaan Suomella ei ainakaan lähivuosina ole Natoon mitään asiaa (Iltalehti 31.5.1996).

Mielestäni parasta turvallisuus- ja rauhanpolitiikkaa Suomelle olisi puolueettomuus. Johdonmukainen puolueettomuuspolitiikka hälventäisi Venäjällä pelot siitä, että Suomen aluetta voitaisiin käyttää lännen sotilaallisena tukialueena Venäjää vastaan. Siksi meidän tulisi pysytellä paitsi Naton ja Venäjän myös EU:n ja Venäjän mahdollisten tulevien ristiriitojen ulkopuolella.

Jouni Koivisto