Kakkospääkirjoitus 26.8.1997:
Hyviä lupauksia, puolin ja toisin

Pääministeri Paavo Lipposen parin päivän epävirallinen vierailu venäläisen virkaveljensä Viktor Tshernomyrdinin luona Karjalassa poiki joukon hyviä lupauksia yhteistyön parantamisesta monella alalla ja tarjosi tilaisuuden tarkastella korkealla tasolla Venäjän kauppapoliittisten suhteiden kehitysvaihetta.

Suomen ja Venäjän rajalla on viime aikoina ilmennyt monenlaista kitkaa, joka suomalaisesta näkökulmasta on käsittämätöntä. Milloin avustuskuljetukset on takavarikoitu tullivarastoihin tai milloin hyvätkin lähialuehankkeet ovat kaatuneet vero- ja tullivapauden puutteeseen, milloin taas Venäjän tulli on suorastaan keksinyt uusia maksuja rajan ylittäville suomalaisrekoille.

Näihin on nyt Tshernomyrdinin vakuuttelujen mukaan tulossa parannuksia. Maiden välisten hyvien suhteiden ilmauksena Imatran-Svetogorskin raja-asemalle rakennetaan yhteinen tullirakennus. Se on järkevä hanke, joka varmasti nopeuttaa liikennettä tällä rajanylityspaikalla.

Pääministeri Lipponen tarjosi auliisti Suomen vetoapua Venäjälle tämän pyrkiessä jäseneksi maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Venäjän välttämätön lakiremontti on kuitenkin vielä keskeneräinen.

Suomi on myös valmis kiirehtimään Venäjän ja Euroopan unionin kumppanuussopimuksen läpivientiä EU:n jäsenmaissa. Suomessa sopimuksen ratifiointikeskustelu alkaa eduskunnassa syyskuussa.

Pääministeri Lipponen teki keskustelujen perusteella havainnon, jonka mukaan Venäjän ja Baltian maiden suhteet ovat paranemassa. Tällä kehityksellä on merkitystä myös Suomelle ja koko Itämeren alueelle. Mitä pikemmin Venäjä ja Baltian maat kykenevät selvittämään välejään hiertävät ongelmat, sen parempina avautuvat mahdollisuudet muun muassa Viron EU-jäsenyydelle.

Kauempana taustalla ovat myös turvallisuuspoliittiset näkökohdat, joihin kytkeytyy jossain vaiheessa myös Ruotsin ja Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys. Venäjän kauppapoliittisten hankkeiden rakentuminen suunnitellulla tavalla on laajan kanssakäymisen ja yhteistyön perusedellytyksiä.