Vuoden päästä pidettävät vaalit
hallitsevat Saksan politiikkaa

Saksan parlamenttivaaleihin on vuosi aikaa, ja Helmut Kohlin hallitus on juuttunut vaikeuksiin.
Saksan parlamenttivaaleihin on vuosi aikaa, ja Helmut Kohlin hallitus on juuttunut vaikeuksiin.

Liittokansleri Helmut Kohl on ollut Saksan poliittinen johtaja ennätyspitkät viisitoista vuotta. Valtiovarainministeri Theo Waigel on puurtanut Kohlin koalitiohallituksessa yhdeksän vuotta. Kun Waigel viime viikolla kertoi, ettei hän halua jatkaa samassa virassa enää seuraavien vaalien jälkeen, ilmoitus kiihdytti arvailut hallituksen tilasta ja uudistustarpeista.

Pitkin kesää Saksassa on kiehunut tavalla, joka kielii tulevien vaalien nostattamasta rauhattomuudesta. Seuraavat parlamenttivaalit pidetään viimeistään vuoden kuluttua, syyskuussa 1998.

Kohl ilmoitti jo huhtikuun alussa asettuvansa uudelleen liittokansleriehdokkaaksi. Se ei ollut yllätys hänen puolueelleen, kristillisdemokraattiselle CDU:lle, eikä muillekaan saksalaisille. Liittokansleri ei kuitenkaan tällä hetkellä istu virassaan ollenkaan niin tukevasti, että voisi olla varma jatkovuosista. CDU:ssa moni pitää hallitusremonttia sen vuoksi tarpeellisena ennen vaaleja.

Kohlin ja CDU:n kannalta on ratkaisevaa, kuka kilpailee hänen kanssaan liittokanslerin virasta ja miten suurin oppositiopuolue, sosiaalidemokraattinen SPD, onnistuu vaalikamppailussa. Brittien viimekeväinen Blair-ilmiö on vielä muistissa.

SPD valitsee liittokansleriehdokkaansa ensi keväänä. Ratkaisu tapahtuu todennäköisesti kahden miehen välillä, Ala-Saksin osavaltiopääministerin Gerhard Schröderin ja SPD:n puheenjohtajan Oskar Lafontainen. Lafontaine olisi muuten etuoikeutettu ehdokas, mutta hän on hävinnyt Kohlille vaaleissa jo aikaisemmin ja Schröder on häntä selvästi suositumpi liittokansleriehdokas jopa oman puolueen jäsenten keskuudessa. Schröderillä on mielipidetiedustelujen mukaan pitkä etumatka myös Helmut Kohlin nähden.

Oikeisto-keskustalainen koalitiohallitus ei ole selvinnyt virheittä poikkeuksellisen näyttävästä taipaleestaan. Kohl onnistui yhdistämään Saksat, mutta hän aliarvioi historiallisen tapahtuman taloudelliset kustannukset, ja Saksan valtionvelka on siksi kasvanut viime vuosina pahasti. Hallitus epäonnistui tänä kesänä verouudistushankkeessaan. Yli 4 miljoonaa saksalaista on ilman työtä, ja työttömyysaste on yli 11 prosenttia.

Kohl on ajanut tarmokkaasti Euroopan yhdentymistä ja yhteistä rahaa, mutta nyt näyttää siltä, että Euroopan rikkain maa Saksa ei ajan tullen täytäkään rahaliitto Emun lähentymiskriteereitä viimeistä piirua myöten. Se on hallitukselle kova pala. Vaikeuksia tietävät myös saksalaisten kiintymys D-markkaan ja toisaalta tuoreet vaatimukset pienentää Saksan taakkaa EU:n tärkeimpänä rahoittajana.

Viisitoista vuotta liittokanslerina on pitkä aika. Kohlin suosio on tällä hetkellä pohjalukemissa. Sen perusteella ei kuitenkaan pysty ennustamaan tulevan vuoden tapahtumia. Hallituksen kannatus on ollut matalimmillaan myös kaksien edellisten parlamenttivaalien alla, juuri vuosi ennen vaaleja, mutta siitä huolimatta liittokanslerin nimi ja hallituskoalitio ovat pysyneet vuodesta toiseen samoina.