Kohu moskeija-
hankkeesta ihmetyttää

EPA<br />Islam on vanha, kunnioitettava ja tunnustettu uskonto, ei mikään hämäräperäinen liike, muistuttaa kirjoittaja. Hän ihmettelee turkulaisten moskeijahankkeen vastustamista. - Kuvassa muslimeja Al-Aqsan moskeijassa Jerusal emissa.
EPA
Islam on vanha, kunnioitettava ja tunnustettu uskonto, ei mikään hämäräperäinen liike, muistuttaa kirjoittaja. Hän ihmettelee turkulaisten moskeijahankkeen vastustamista. - Kuvassa muslimeja Al-Aqsan moskeijassa Jerusal emissa.

En voi uskoa silmiäni lukiessani niitä kirjoituksia, jotka on suunnattu Turkuun perustettavia moskeijoita vastaan. Yhdessä paikallislehdessä jopa kootaan nimilistaa hankkeen estämiseksi.

Miten tällainen vastustus toisen uskonnon hartauspaikkaa vastaan voi olla niin voimakasta maassa, jossa vallitsee länsimainen uskonnonvapaus, ja josta vapaudesta pitää olla ylpeä? Ne jotka vastustavat moskeijan perustamista Turkuun eivät näytä tietävän mitään Suomen perustuslain takaamasta uskonnonvapaudesta ja oman uskonnon harjoittamisen oikeudesta.

Islam on vanha ja kunnioitettava ja tunnustettu uskonto, ei mikään hämäräperäinen liike kuten esim. skientologia, jota ollaan kieltämässä useissa Euroopan maissa. Tuntuu nurinkuriselta, että täällä, länsimaassa, jossa uskonnonvapaus, ihmisarvot ja suvaitsevaisuus ovat - ainakin nimellisesti - yhteiskunnan perusta, nousee tällainen kohu yhdestä moskeijasta kun taas niissä maissa, jotka länsimaiden mielestä ovat takapajuisia, ihmisarvoa polkevia ym. (ja joihin islamilaisetkin maat niiden mielestä kuuluvat) löytyy runsaasti eri uskontojen kirkkoja, rukoushuoneita ja temppeleitä ja kukin saa niissä harjoittaa uskontoaan miten haluaa ja pukeutua miten haluaa.

Ääri-islamilaiset maat kuten Iran, joissa yhteiskuntaa yritetään saada yhteen muottiin ovat tietysti poikkeus, mutta eivät nämä turkulaiset moskeijan vastustajat näytä eroavan erilaisuutta vastustavista mullaheista. Toivotan islamilaisten yhteisön moskeija-hankkeelle menestystä.

Kalevi Kantola
kulttuurintutkija, FM