Uudet levälajit huolestuttavat

TS/Robert Seger<br />Lounais-Suomen ympäristökeskus tutkii levätilannetta Turun saaristossa. Kirjoittajaa huolestuttavat kylmissä ; vesissä viihtyvät uudet levälajit.
TS/Robert Seger
Lounais-Suomen ympäristökeskus tutkii levätilannetta Turun saaristossa. Kirjoittajaa huolestuttavat kylmissä ; vesissä viihtyvät uudet levälajit.

Viime aikoina on kirjoitettu paljon sinilevästä. On hyvä, että kiinnitetään huomiota meressä nopeasti tapahtuneisiin muutoksiin.

Sinilevä on niin näyttävä ilmiö, että sen vähemmänkin meren kanssa tekemisissä oleva huomaa. Kalastuksesta toimeentuloni saaneena en osaa pitää sinilevää kuitenkaan pahimpana haittana. Sinilevää esiintyy kesän myöhäisemmässä vaiheessa ja silloin ovat jo kalojen kutuajat ohi. Lämpimissä vesissä kalaparvet muutoinkin hajaantuvat.

Onko missään tutkittu viime vuosina jo toukokuussakin esiintyviä uusia levälajeja. Nämä uudet aiemmin esiintymättömät levälajit tulevat toimeen sinilevää kylmemmissä vesissä. Onko näistä kalojen kutuaikana esiintyvistä levistä haittaa kalojen lisääntymiselle?

Mistä johtuu silakan pääkutuparvien ns. viikkokalan poikkeuksellinen käyttäytyminen? Sellaista ei ole ollut ennen ja kokemusta minulla on yli 40 vuodesta. Tietääkö joku selityksen?

Muuten esiintyykö kaikkialla Saaristomerellä tänä vuonna poikkeuksellisen vähän meduusoja?

Vanha saarelainen