Suomesta löytyy vielä sisua

Lehtikuva<br />Hiihtäjä Mika Myllylä on kirjoittajan mielestä tämänpäivän suomalaisen sisun ruumiillis tuma.
Lehtikuva
Hiihtäjä Mika Myllylä on kirjoittajan mielestä tämänpäivän suomalaisen sisun ruumiillis tuma.

Sisu ei ole enää tavalliselle suomalaisellekaan yhtä itsestään selvä käsite kuin se on joskus Paavo Nurmen aikoina ollut. Sillä kysyessäni asiaa ystäviltäni Ateenan MM-kisojen jälkeen, vastaukset saattoivat olla hyvinkin ristiriitaisia. He eivät olleet varmoja, onko suomalaista sisua enää edes olemassa, onko se positiivinen ominaisuus tai onko sillä yleensä mitään arvoa tavallisessa elämässä.

Eräs keski-ikäinen mies määritteli sisun päättäväisyydeksi vaikeuksien edessä. Hänestä sisukkuutta oli edelleen kaikkialla, jopa nuorten ja kaupunkilaisten keskuudessa.

Hän kuvasi tavallista tilannetta työelämässä. Kykyjensä rajoilla olevaa tehtävää suorittaessaan myös henkisen työn tekijän on usein otettava sisu avukseen. Tälle miehelle sisu merkitsi sitä energiavarastoa, mikä otetaan käyttöön, kun kaikki muut resurssit on käytetty.

Mutta erään nuoremman naisen, tässä tapauksessa suuressa virastossa työskentelevän merkonomin mielestä sisusta on usein enemmän haittaa kuin hyötyä. Hänestä sisukkuus oli pikemminkin vastustelunhalua, itsepäisyyttä, haluttomuutta antaa periksi, muuttaa suuntaansa tai myöntää olleensa väärässä. Tämä johtaa hänen mukaansa suomalaisen usein jäykkiin asenteisiin - iskemään päätään seinää vasten silloin kun olisi yksinkertaisempaa kiertää kyseinen este.

Tämän naisen mielestä sisulla oli arvoa vain vaikeissa olosuhteissa, kun ihmisen on taisteltava elämästään. Nykyaikainen kaupunkilainen ei tarvitse sisua. Sisua voidaan pitää positiivisena ominaisuutena enää Lapissa ja syrjäisillä seuduilla kuten ulkosaaristossa.

Onko siis suomalaisilla edelleen sisua? Joidenkin ystävieni mielestä on, toisten mielestä ei ole. Mutta vieläkin saamme siitä silloin tällöin näyttöjä tavallisessa elämässä, olipa sitten kyseessä Suomen jääkiekkomaajoukkue Tukholman MM-kisoissa 1995, Mika Myllylä Trondheimin MM-hiihdoissa tai kaivollaan jäätä rikkova maanviljelijä kaukana korvessa Suomen talven saartamana.

Jaakko Klang