Missä turkulaisten
kultamitalit?

TS:n Brandi-merkkitavaralehdessä 13.8. kerrottiin Hartwallin edustajien sanomana hämmästyttävä kotiseutuamme ja sen ammattityötä halventava väite. Pääkaupunkiseudun juomayrityksen Oy Hartwallin edustaja väitti lehdessä, että Aura-oluen kohtaloksi koitui liian vahva Turku-sidonnaisuus. Valtakunnallisessa levityksessä olut ei panimon edustajien mielestä koskaan olisi menestynyt.

Tämä jos mikä on mitä törkeintä historian vääristelyä. Me jotka olemme vuosikymmenien työn uhranneet Aura-oluen hyväksi tiedämme sen varmasti ja sen tietää myös Hartwallin nykyinen tutkimus- ja kehityspäällikkö Jorma Rasi, jonka kyseenalaiseksi kunniaksi tuli jäädä viimeiseksi Aura-olutta valmistaneen panimon johtajaksi.

Historiallinen totuus on, että kun vuorineuvos Björn Strandell vuonna 1971 myi Auran Hartwallille siirtyi kaupassa sekä kansallisesti että kansainvälisesti suosittu tuotemerkki. Auran panimo oli siihen aikaan maamme suurin vientipanimo ja mallasjuomien valmistus oli kasvanut vuoden 1964 8,8 miljoonasta litrasta runsaaseen 21 miljoonaan litraan.

Aura oli varsinkin pääkaupunkiseudulla todellinen kulttijuoma, jota panimon oma myyntiyhtiö Linna-Juomat ei suuren kysynnän takia aina edes pystynyt toimittamaan tarpeeksi. Jopa Erik Appell Hartwallin 150-vuotishistoriikissa toteaa (Hartwall 1836-1986 s.63) Auralla oli hyvät markkinat ja hyvä tavaramerkki.

On myös muistettava kultamitalit jotka Auran Panimo Oy:n ammattitaitoinen joukkue hankki 1960-luvulla kansainvälisissä oluen laatukilpailuissa. Kultamitalit tulivat mm. Brysselistä peräkkäisinä vuosina 1964 ja 1965.

Viimeisimmät kolme kultaa irtosi Nurnbergin kansainvälisissä kisoissa vuonna 1968, sekä vaaleasta III ja A oluesta että myös tummasta baijerilaistyyppisestä oluesta. Aura saavutti kaikkiaan ainakin 15 kultamitalia oluen laatukilpailuissa, mikä lienee edelleen lyömätön Suomen ennätys.

Auran kohtaloon ei siis vaikuttanut mikään markkinoiden hyljeksimä Turku-sidonnaisuus. Korkeintaan voidaan puhua Hartwallin Turku-vastaisuudesta, sillä yhtiön kourissa merkki ajettiin melko nopeasti alas. Hartwall halusi markkinat Karjalalle ja Aura painettiin väkisin unholaan. Lopullinen niitti tuli sitten vuonna 1995 kun koko panimokin lakkautettiin.

Rauno Artesola
Oy Hartwallin Kaarinan panimon viimeinen pääluottamusmies