Päivän pistot -kolumni:
Vuori väyrysenä

Se ei ole kovin vaarallista, jos joku tosikko ehtii kuolla huumorintajuihinsa tulematta.

Paljon kohtalokkaampaa on, kun Korkeimman oikeuden (KKO) tuomari istuu sitkeästi tuolillaan oikeuden- ja suhteellisuudentajuihinsa tulematta.

Raavailla työmiehillä on joskus sellainen tapa, että he istuvat ulos sellaisen työtoverin, joka ei suostu noudattamaan yhteisiä pelisääntöjä. Menettelytapa ei ole kovin tyylikäs eikä ehkä aina täysin oikeudenmukainenkaan, mutta tehokas keino se kiistatta on.

Jos KKO kollegiona ilmaisisi epäluottamuslauseensa työtoverilleen Eeva Vuorelle, hänen olisi mahdotonta jatkaa korkeassa virassaan.

Eeva Vuori ei voi enää syyttää ajojahdista pelkästään mediaa. Viime päivinä hänen eroaan ovat toivoneet myös KKO:n presidentti Olavi Heinonen, eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja, oikeusministeri Kari Häkämies ja jopa tasavallan presidentti Martti Ahtisaari.

Vuori on luvannut sentään jo harkita eroa tilanteen rahoituttua. Mitä nopeammin se tapahtuu, sen parempi Suomen oikeuslaitokselle ja Eeva Vuoren omalle mielenterveydelle.

Yhdysvalloissa, Englannissa ja useimmassa muussa länsimaassa vastaavassa asemassa oleva henkilö olisi eronnut jo ajat sitten. Muualla pienikin epäily ja julkinen kohu riittää asianomaiselle tämän ikävän, mutta välttämättömän johtopäätöksen tekemiseen.

Demokratiassa yksilön etu ei mene yhteiskunnan edun edelle. Kun Eeva Vuori sanoo taistelevansa yksilön oikeusturvan puolesta, oikeusvaltio muuttuu irvikuvakseen.

Kymmenen käskyä kelpaa edelleen elämän ohjenuoraksi. Yhdestoista käsky varsinkin epäilyttävään valoon joutuneelle tuomarille kuuluu: Älä selitä!

Eeva Vuorelta lipsahti Suomen Kuvalehteen lausunto, josta ei saa selittelemälläkään täyttä tolkkua: ... olettaisin, ett' syyttäjä on lähtenyt siitä tuota, syyllisyysaste, ett', ett' siis henkilön varallisuus ja taloudellinen asema vaikuttaa tähän syyllisyysasteeseen. Jos henkilö, jolla on isot tulot, kavaltaa tuhat markkaa, se on ihan erituntonen, ku, ku, jos sen kavaltaa henkilö, joka, joll' on pienet tulot. Siis niin ku sen henkilön oman syyllisyyden kannalta...

Miten tuo pitäisi ymmärtää? Kujanjuoksussaan median (ja itsensä) kanssa Eeva Vuori alkaa olla jo takavuosien Paavo Väyrysen tasoa.

Vaikka Vuoren lausunto on osin tulkinnanvarainen, tosiasia tämän päivän Suomessa on, että henkilöiden asema ja varallisuus vaikuttavat poliisin ja oikeuslaitoksen päätöksiin. Kansalaiset eivät ole yhdenvertaisia lain edessä, vaikka tätä käsitystä korulauseissa tiuhasti viljelläänkin.

Konkreettisesti ja mahdollisimman julkisesti se osoitettiin juuri Vuorten mökkikaupassa. Lääninsyyttäjä Kari Hemminki ei nostanut UKK-instituutin johtajaa Ilkka Vuorta vastaan edes syytettä, vaikka tämä kuulusteluissa tunnusti, että hän oli saanut 200000 mk mökkikaupasta pimeästi.

Tietenkin Eeva Vuoren tapaus on saanut mielettömät mittasuhteet mediassa, jos sitä arvioi varsinkin yksilön kestokyvyn näkökulmasta. Negatiivisen julkisuuden paine on varmasti hirvittävä.

Vuoreen jos kehen sopii runoilijan sanat, että yksin oot sinä ihminen, kaiken keskellä yksin. Mutta itsepähän hän on raskaan osansa valinnut.

Lievittääkseen sisäistä tuskaansa median uhri pyrkii nyt marttyyriksi. Muutamat kannustavat kirjeet kansalaisilta ja yhden arvovaltaisenkin tukijan, rikosoikeuden professori Pekka Koskisen kannanotto, toki hiukan lohduttavat.

Professori Koskinen on kyllä oikeassa siinä, että KKO:n tuomarien rahakkaat sivutoimet ovat tietyssä mielessä vakavampi ongelma, mutta toisaalta Vuoren tapaus on loukannut kansan oikeudentajua paljon syvemmältä.

Mitään mielipidevirran käännettä Eeva Vuoren on turha odottaa, sillä oikeuslaitoksen uskottavuus ei ilman Vuoren omaehtoista eroa palaudu. Hallitusmuodon (HM) 91. pykälä takaa oikeusneuvosten erottamattomuuden, eikä sitä sentään toivoisi remonttiin yhden onnettoman tunarin takia.

Valtavan Vuori-kohun keskellä arvaan yhden henkilön hykertelevän käsiään. Ilmiantaja ja rikostoveri Juhani Leppä näyttää Eeva Vuoren rinnalla jo lähes sankarilta.

Kirjoittaja Aimo Massinen on Turun Sanomien päätoimittaja.