Optiot eivät
sovi säästöaikaan

Viime aikojen optiojärjestelyjen arvostelijat on tuomittu lähinnä optio-oikeutettujen kannalta kateellisiksi ihmisiksi. Onko sitten niin, että ihmiset ovat kateellisia näille tietyille henkilöille, joiden yhtenä päivänä realisoituva ansio saattaa olla moninkertainen tavallisen palkanansaitsijan koko elämän aikana ansaitsemiin tuloihin.

Itse katson, että ihmiset ovat entistä kriittisempiä ja vaativat entistä enemmän oikeudenmukaisuutta yhteiskuntaan. Henkilökohtaisesti ainakin pidän näiden optiofirmojen päättäviä elimiä eli omistajia vähemmän viisaina, sillä ajankohtana, jolloin juuri on pumpattu tyhjät ilmat osakkeiden arvosta ja yhteiskunnan tukitoimenpitein niihin on saatu hieman tyhjiön alkua, tämä ulosmitataan erittäin pienelle ryhmälle suunnatulla optioedulla.

Toinen arveluttava seikka yhtiöiden kannalta on se, että vain tietyille etuoikeutetuille henkilöille jaettavat lottopotit eivät taatusti paranna ilmapiiriä työpaikoilla. Jossakin mielessä nykyisenlaista optiokäytäntöä voidaan pitää jopa peiteltynä osingonjakona, joskaan ei kaikkiin omistajiin kohdistuneena.

Onko missään mielessä yhtiön kannalta järkevää tarjota kymmenien miljoonien tunnustuspalkintoja kertaheitolla joidenkin johdossa olevien henkilöiden käsiin. Vaikka olisin itse kuinka dynaaminen yritysjohtaja, niin en enää 40 miljoonan ylimääräisen palkkion jälkeen kovin kauaa miettisi yhtiön tulevaisuutta.

Mikäli jatkossakin voidaan esimerkiksi yhden markan lainananto kytkeä osakeoptioihin, niin on selvää, että useat yritykset ryhtyvät näihin epämääräisiin puuhiin. Saa nähdä milloin julkisyhteisöt keksivät omat täkynsä ja missä muodossa. Eettinen ekonomisti